Desnica i ekstremna desnica u Austriji se okupile oko Kurza, dogovorile su vladu

Foto: Hina

ČELNIK Narodne stranke (OeVP) Sebastian Kurz i Austrijska slobodarska stranka (FPOe) objavili su da su postigli sporazum o koaliciji kojim se mladom demokršćanskom čelniku otvara mogućnost da postane kancelar i u vladu vraća krajnja desnica.

"Postigli smo dogovor o vladi za sljedećih pet godina" objavio je Kurz u nazočnosti šefa FPOe-a Heinza-Christiana Strachea nakon posljednjeg dana pregovora.

"Birači su jasno rekli da treba u obzir uzeti njihove zabrinutosti, posebice u pogledu sigurnosti", dodao je Strache.

Predviđa se da će predsjednik republike Alexander Van der Bellen u ponedjeljak proglasiti novu vladu nakon formalne ratifikacije koalicijskog sporazuma dviju stranaka u subotu.

Pregovori su pokrenuti nakon prijevremenih parlamentarnih izbora 15. listopada na kojima je pobijedila konzervativna stranka OeVP.

Protuestablišmentske stranke su ostvarile velike dobitke u Europi posljednjih godina temeljeći svoj uspjeh na nezadovoljstvu odnosom vladajućih stranaka prema gospodarstvu, sigurnosti i imigraciji.

Austrijska Slobodarska stranka FPOe je već vladala s konzervativcima od 2000. do 2007.

Kada je Slobodarska stranka 2000. godine prošli put bila ušla u vladu, zemlje Europske unije su nametnule Austriji sankcije koje su bile kratkoga vijeka. Uzimajući u obzir od tada izmijenjen politički krajolik u Europi, reakcije će sada vjerojatno biti prigušenije.

Pročitajte više