U HDLU otvorena izložba "Slike rata"

Izložba fotografija iz Domovinskog rata "Slike rata", koju je priredio Vojni muzej MORHa, otvorena je večeras u Domu Hrvatskog društva likovnih umjetnika.

Izložba, koju su došli vidjeti i pripadnici udruga branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata je izbor iz opsežnog i dosad neselektiranog fonda ratnih fotografija u vlasništvu Vojnog muzeja te 60-ak fotografa amatera i profesionalaca iz svih hrvatskih županija te medijskih kuća, od čega najveći dio do sada nije prikazan javnosti.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugenerecijske solidarnosti Jadranka Kosor je otvarajući izložbu čestitala Dan državnosti svima, a ponajprije hrvatskim braniteljima "bez čije hrabrosti i mudrosti ne bi bilo slobodne i demokratske Hrvatske" te se prisjetila i na fotografe, snimatelje i novinare koji su stradali u ratu.

Fotografije govore o strahotama rata, ali pokazuju i naše istinske heroje i dokaz su nesalomljivosti hrvatskog duha, rekla je Kosor.

Podsjetila je da Hrvatska trenutno potražuje 1189 nestalih branitelja i civila. "Kad je riječ o poginulima i nestalima, izložba pokazuje da oni nisu samo brojke već ljudi koji zaslužuju naše poštovanje", rekla je i istakla da je upravo izložba "Slike rata" jedan od načina da se borimo protiv zaborava.

Uz Vojni muzej, organizatori izložbe su iz znanstveno-stručnog časopisa "Medijska istraživanja" za novinarstvo i medije te znanstvenog časopisa za pitanja rata "Polemos".

Ravnatelj Vojnog muzeja Dinko Čutura je istaknuo da je izložba upriličena s ciljem da se šira javnost upozna s ratnim razdobljem naše povijesti zabilježenog u mediju fotografije.

Budući da Vojni muzej, uz ostalo, raspolaže i s desecima tisuća fotografija iz Domovinskog rata, založio se da Muzej dobije odgovarajući izložbeni prostor za stalni postav slika, oružja i predmeta iz Domovinskog rata, ali i vojne povijesti Hrvatske od ranog srednjeg vijeka do danas, a potpredsjednica Kosor je obećala da će to uskoro razmotriti.

Glavna urednica časopisa "Medijska istraživanja" Nada Zgrabljić je najavila da će izložba biti otvorena desetak dana, a potom će biti postavljena u dalmatinskim gradovima, a kasnije i u inozemstvu.

Najavila je da će sutra u Ministarstvu obrane biti organiziran prvi u Hrvatskoj okrugli stol na temu ratne fotografije i profesije ratnog reportera.

Svečano otvorenje izložbe "Slike rata" u HDLU uveličao je mladi pjevač, bariton Krešimir Stražanac uz pratnju čembalista Krešimira Hasa.

(Hina) xbdj yvkn

Pročitajte više