U HND-u PRIKAZAN FILM J. GOBCA O BILJU VELEBITA

Dokumentarni film Josipa Gobca "Velebit i njegovo bilje" prikazan je večeras u Hrvatskom novinarskom društvu u Zagrebu.

Film objašnjava geografiju i biogeografiju Velebita, te posebno opisuje i prikazuje golemo bogatstvo velebitskog bilja.

Film je snimao u digital-video tehnici, režirao i producirao sam Gobac (1932), umirovljeni djelatnik Dokumentarnog programa Hrvatske televizije, koji je rekao da je jedva dočekao pojavu digitalne kamere, jer je do tada mnogo novca utrošio na kupnju filmske vrpce. "Kupovao sam ih i na kila", rekao je nakon projekcije.

Pisac planinarskih vodiča Željko Poljak, umirovljeni sveučilišni profesor medicine, kazao je da je na Gobčevu filmu Velebit ljepši nego u stvarnosti, i upitao ga kako je natjerao "sve te silne bumbare i slične kukce da poziraju na cvijeću".

Gobac je objasnio da je snimao šest godina i da je nasnimio velike količine materijala iz kojih su se mogli izabrati razni kadrovi.

Kroz Velebit gledatelja vodi i tumači jedan od najvećih poznavatelja velebitskog bilja akademik Sergej Forenbacher (1921.), koji je u 61. godini života otišao u mirovinu kao zaslužni sveučilišni profesor veterine i otada se bavi velebitskim biljem. Objavio je knjigu "Velebit i njegov biljni svijet", opsega 800 stranica, koja je doživjela dva izdanja.

(Hina) xiluc yln

Pročitajte više