U Podsusedu 17. i 18. svibnja taekwondo prvenstvo za djecu žrtve mina

HUMANITARNI projekt "Djeca sportaši za djecu žrtve mina", održat će se 17. i 18. svibnja u Podsusedu u sklopu međunarodnog Taekwondo turnira "Susedgrad Sokol Pokal", najavljeno je danas na konferenciji za novinare organizatora akcije.

Dvodnevni turnir okupit će više od 500 natjecatelja iz Hrvatske i desetak susjednih zemalja, a natjecatelji će na svojim kimonima nositi imena djece žrtava mina.

Ulaznice za posjetitelje turnira neće se naplaćivati, ali će tijekom akcije idućih mjesec dana građanima biti prodavani kuponi u vrijednosti 10 kuna.

Dio novca namjerava se prikupiti putem pokroviteljstva, rekli su organizatori akcije - Zaklada "Hrvatska bez mina", Hrvatska udruga žrtava mina, Taekwondo Klub Susedgrad Sokol i Udruga za boljitak i osmijeh Susedgrada.

Tijekom dvodnevnog turnira uz sportska natjecanja bit će organizirani susreti djece sportaša i djece žrtava mina, glazbeni i zabavni program za posjetitelje te zakuska.

Cjelokupan prihod od akcije namijenjen je sportskim programima za djecu žrtve mina, kako bi se potaknuli na bavljenje sportom unatoč hendikepu, a ostatak će ići za razminiranje Hrvatske.

U Hrvatskoj je dosad od mina stradalo preko 300 djece, iako trenutno njihov broj iznosi 137 jer je dio njih u međuvremenu navršio 18 godina, podsjetio je danas predsjednik Hrvatske udruge žrtava mina Davorin Cetin.

Upravitelj Zaklade "Hrvatska bez mina" Branko Bošnjak podsjetio je da je kod nas od 1991. godine od mina stradalo gotovo 1.900 ljudi, a još uvijek je više od 1.700 četvornih kilometara površine nekorišteno zbog sumnje na miniranost.

U humanitarnoj akciji "Djeca sportaši za djecu žrtve mina", namjerava se prikupiti od 300 do 500 tisuća kuna, a cilj je potaknuti i ostale udruge i građane da se uključe u pomoć pri razminiranju Hrvatske, istaknuto je na konferenciji.

Pročitajte više