U Rijeci otvorena izložba grafika Bridget Riley

Izložba grafika istaknute britanske slikarice i grafičarke Bridget Riley otvorena je večeras u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti.

Jedna od najznačajnijih i najpoznatijih britanskih likovnih umjetnica riječkoj i hrvatskoj javnosti predstavila se sa 40 serigrafija iz razdoblja od 1962. do 2003. Po izboru Bridget Riley izložene su crno-bijele serigrafije iz njezinih ranih faza, serigrafije na pleksiglasu te one s gradacijama sive boje i višebojne nastale posljednjih godina.

Izložbu je otvorio riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, a nazočili su i britanski veleposlanik u Hrvatskoj John Ramsden i direktor British Councila u Zagrebu Roy Cross.

Bridget Riley rodila se 1931. godine u Londonu. Prvu samostalnu izložbu održala je 1962. godine, a 1968. nagrađena je Međunarodnom nagradom za slikarstvo na 34. Bienallu u Veneciji. Bila je prva engleska suvremena umjetnica i prva žena ikada nagrađena tom nagradom.

Riječka izložba je njezina prva samostalna izložba u Hrvatskoj, a taj je izbor serigrafija prvi put je postavljen u sklopu programa National Touring Exhibition za Arts Council England u Hayward Gallery u Londonu 2002. godine. Nakon toga je izložbu umjetnica ustupila British Councilu na 18 mjeseci te je ona do sada prikazana u Estoniji, Litvi, Slovačkoj, Češkoj i Poljskoj.

Nakon Rijeke, gdje će biti postavljena do 10. svibnja, izložba odlazi u Mestnu galeriju u Ljubljanu.

(Hina) xdsil ymć

Pročitajte više