u samoboru pronađeno 35 limenih bačava s 200 litara opasna otpada koji se izlio i onečistio tlo, no ne i vodu

U Samoboru, u krugu bivšeg poduzeća TOPa, radnici su, uklanjajući i režući metalne konstrukcije napuštena objekta poduzeća, nehotice zbog iskrenja zapalili dvije od 35 pronađenih limenih bačava od 200 litara iz kojih je istekla lako zapaljiva, gusta, crna tekućina, onečistivši tlo nedaleko od potoka i jezera, ali voda nije onečišćena, doznaje se danas iz Državnog centra za obavješćivanje i Hrvatskih voda. L

Radnici su vatru brzo ugasili te pozvali policiju.

U krugu bivšeg TOP-a u Kerestinečkoj 57a radnici su pronašli 35 limenih bačava od 200 litara lako zapaljive, guste, crne tekućine. Iz triju bačava još se prije izlio dio tekućine, te su pronađeni njezini skoreni ostatci crne boje, koji su onečistili 15 četvornih metara tla oko bačava, navodi Državni centar za obavješćivanje.

Budući da se na udaljenosti od stotinu metara od mjesta istjecanja tekućine iz bačava nalazi potok, a na 200 metara jezero, u kojem se uzgajaju ribe, policija je o izgredu obavijestila i inspekciju zaštite okoliša, Državnu vodopravnu inspekciju i Hrvatske vode.

Nakon očevida inspektor zaštite okoliša izdao je nalog tvrtki "Stanić" d.o.o., sadašnjem vlasniku dijela bivšeg TOP-a da putem Zavoda za javno zdravstvo utvrdi o kakvoj je tekućini riječ i da ukloni taj opasni otpad na za to predviđeno odlagalište.

(Hina) xbma ymć

Pročitajte više