U Vukovaru otvorena izložba Brane Crlenjaka

U vukovarskom Gradskom muzeju večeras je otvorena izložba hrvatskoga medaljara, slikara i kipara Brane Crlenjaka, rođenoga 1930. godine u Vukovaru, u kojemu nakon povratka iz progonstva i danas živi i radi.

Izloženo je 45 medalja i plaketa nastalih tijekom pedesetogodišnjega umjetničkog stvaranja Brane Crlenjaka. Prvu medalju Crlenjak je izradio davne 1957. godine, u povodu treće izložbe numizmatičara održane te godine u Vukovaru.

Bogati medaljarski opus Brane Crlenjaka nastao do 1990. kao i brončane skulpture koje su se nalazile u umjetnikovu vukovarskom atelijeru, opljačkani su 1991. tijekom srpske okupacije Vukovara. Uništeni su ili nestali i svi njegovi radovi postavljeni na javnim mjestima u Vukovaru, a velika zbirka umjetnikovih slika (oko osamdeset) toliko je stradala da nije bila moguća restauracija.

Crlenjak je autor i spomen-medalje s likom čudotvorne Gospe Osječke i grbom grada Osijeka, koja je darovana Svetom Ocu tijekom njegova posjeta Osijeku ove godine.

O umjetničkom stvaralaštvu Brane Crlenjaka i njegovu doprinosu kulturnom životu Vukovara govorili su prof. Bogdan Mesinger iz Osijeka, koji je i autor uvodnog teksta u katalogu izložbe, zatim viši kustos Galerije likovnih umjetnosti iz Osijeka Vlastimir Kusik, muzejski savjetnik Zdravko Dvojković i ravnateljica vukovarskog Gradskog muzeja Ružica Marić.

Za svoj doprinos kulturi Crlenjak je odlikovan ordenom Danice hrvatske s likom Ante Radića, spomen-medaljom grada Vukovara, nagradom Ivan Filipović, te Nagradom za životno djelo Vukovarsko-srijemske županije. Član je Hrvatskoga društva likovnih umjetnosti u Zagrebu i Matice hrvatske Vukovar.

Izložba medalja i plaketa Brane Crlenjaka u vukovarskom Gradskom muzeju bit će otvorena do 25. prosinca.

(Hina) draž mć

Pročitajte više