Učenici u Zagrebu imaju nastavu u hodniku: "Nemaju klupe ni ploče"

Foto: Čitatelji Indexa

NAKON što je u ponedjeljak djelomično izgorjela zagrebačka OŠ "Mato Lovrak", nastava je za učenike predmetne nastave, od 5. do 8. razreda, prebačena u OŠ "Ivanja Reka". Kako su u ponedjeljak i utorak bili jesenski praznici, tako su se sva djeca danas vratila u školske klupe, no to ne vrijedi i za učenike petih razreda OŠ "Mato Lovrak". Oni su, prema riječima roditelja, danas krenuli s nastavom u OŠ "Ivanja Reka", no za razliku od ostalih razreda, učenici 5. A razreda nastavu imaju u hodniku, bez školskih klupa.

"Profesori se nadvikuju, djeca su na odmoru zvala roditelje"

"Da nam se djeca premještaju u OŠ 'Ivanja Reka', doznali smo tek sinoć, nešto prije 21 sat. Jutros je uslijedio šok kad su djeca stigla u školu. Nastavu su imali bez ikakvih uvjeta za rad, u hodniku, bez školskih klupa, ploče, pišu pogrbljeni na koljenima i to su dva razreda tako na hodniku jedan do drugoga. Profesori koji održavaju nastavu se nadvikuju. Mnoga su djeca na odmoru zvala roditelje i žalila se da ne mogu tako pratiti nastavu", ispričali su nam roditelji učenika 5. A razreda OŠ "Mato Lovrak".

"Ravnatelj nam odgovorio da će djeca i dalje imati nastavu na hodniku"

Navode kako su odlučili da od sutra ne šalju djecu u školu i tako sve dok se ne bude mogla normalno održavati nastava.

"Škola nas je obavijestila da dovedemo djecu pred našu školu i da od tamo imaju organiziran prijevoz do OŠ 'Ivanja Reka' i da je Grad osigurao prijevoz autobusima te da je OŠ 'Ivanja Reka' nova škola i da ima mjesta za sve te da nema potrebe da djeca imaju online nastavu. No već se prvog dana uvidjelo da škola nema dovoljno mjesta jer zašto bi dva razreda morala imati nastavu na hodniku? Teško je i djeci i profesorima jer ne mogu raditi u tim uvjetima. Rečeno nam je i da bi djeca do kraja tjedna trebala dobiti klupe, ali da će i dalje imati nastavu na hodniku, i to ta dva razreda", ispričali su nam roditelji, zgroženi zbog ovakve organizacije nastave.

Pitaju se koliko će još dugo djeca morati pohađati nastavu na hodniku, i to dva razreda jedan do drugog pa se njihovi profesori moraju međusobno nadglasavati.

"Uostalom neke srednje škole u blizini naše osnovne škole imaju online nastavu, zašto našu djecu nisu tamo prebacili? Postojalo je više načina da se organizira nastava, samo da su se više potrudili", kažu nam roditelji.

Ravnatelj Burcar roditeljima: Postigli smo da učenici pohađaju školu

Proslijedili su nam i poruku ravnatelja OŠ "Ivanja Reka" Željka Burcara koji im je napisao da je odmah nakon požara u OŠ "Mato Lovrak" krenula organizacija i zbrinjavanje učenika. Naveo je kako OŠ "Ivanja Reka" ima 220 učenika i 15 učionica i da su iz OŠ "Mato Lovrak" primili 420 učenika.

"U 48 sati od požara prilagođeni su rasporedi, učenici razvrstani u dvije smjene, prilagođeno je trajanje dnevne nastave zbog COVID mjera i postupaka vezanih uz dezinfekciju, naručeni su plex paneli, rasporedili smo stolice, čekamo stolove iz M. Lovraka i panele od dobavljača. Ovo na slici su 2 razreda (op.a. naslovna fotografija članka) koja će imati uređen-pregrađen hodnik, dok su 3 razreda iz ove smjene u učionicama. Poslije podne je cijeli prostor za OŠ Mate Lovraka. Unutar 40-ak sati (op.a. od požara) postigli smo da učenici pohađaju nastavu i uče", napisao je Željko Burcar, ravnatelj OŠ "Ivanja Reka", roditeljima OŠ "Mato Lovrak".

Kontaktirali smo Burcara koji je za Index rekao da je u gužvi i da je za organizaciju nastave učenika OŠ "Mato Lovrak" zadužena njihova ravnateljica Alemka Pliestić. Nju smo zvali i poslali smo joj upit mailom, no nismo je uspjeli dobiti, a odgovor ćemo objaviti kad nam stigne. Burcaru smo također poslali i upit mailom, no do objave članka nam nije odgovorio.

Zašto im klupe nisu dostavljene, a dva dana nije bilo nastave radi školskih praznika?

Inače, na stranicama OŠ "Mato Lovrak" stoji obavijest da se od 3. studenog nastava za razrednu nastavu (učenici od prvog do četvrtog razreda) odvija na uobičajeni način, s manjim izmjenama u rasporedu o kojima će učenike obavijestiti učiteljice.

"Nastava za predmetnu nastavu (od petog do osmog razreda) odvijat će se u OŠ Ivanja Reka. Prijevoz organizira Grad Zagreb, a prijevoznik je Čazmatrans. Svi učenici u autobusu moraju imati masku. U pratnji učenika idu učitelji i stručni suradnici. Peti razredi imaju nastavu prije podne. Šesti, sedmi i osmi razredi imaju nastavu poslije podne. Molimo učenike da dolaze na vrijeme kako se na nastavu ne bi kasnilo. Potrebno je imati papuče, masku, papirnate maramice. Učenici će za obrok dobiti lunch paket iz OŠ Mate Lovraka. Potrebno je pridržavati se svih propisanih epidemioloških mjera kako bismo sačuvali svoje i tuđe zdravlje i nastavili raditi uživo. U OŠ Ivanja Reka mi smo gosti i pridržavat ćemo se svih pravila pristojnog ponašanja. Nadamo se da će se naša škola brzo obnoviti i da ćemo se ubrzo vratiti u naš prostor", napisala je ravnateljica Alemka Pliestić.

Budući da su djeca svih škola u ponedjeljak i utorak imala jesenske praznike, ostaje nejasno zašto im već iz OŠ "Mato Lovrak" nisu prebacili školske klupe u OŠ "Ivanja Reka". Nevjerojatno je i da dva razreda istovremeno imaju nastavu na hodniku, što je i ravnatelj potvrdio u poruci roditeljima.

Grad: Obmanjujuć je navod da učenici nemaju osnovne uvjete za rad

Upit smo poslali i Gradskom uredu za obrazovanje da nam komentiraju navode roditelja da njihova djeca imaju nastavu na hodniku, da nemaju ni klupe niti ploču, te da pišu na koljenima te da tako nemaju osnovne uvjete za rad.

Pitali smo ih i zašto su djeca prebačena u OŠ Ivanja Reka ako tamo nema dovoljno učionica za sve razrede te kad će im se osigurati učionice. Zanimalo nas je i zašto nisu prebačeni na online nastavu ili u neku drugu školu, kako ne bi bili na hodniku.

Ovo je odgovor koji nam je stigao iz Gradskog ureda za obrazovanje: "Nastavno na Vaš upit o preseljenju učenika predmetne nastave Osnovne škole Mate Lovraka u Osnovnu školu Ivanja Reka uslijed požara koji je nepoznati počinitelj u ponedjeljak 2. studenoga 2020. godine podmetnuo na objektu OŠ Mate Lovraka, ovim putem ističemo kako je OŠ Ivanja Reka jedina škola u neposrednoj okolici OŠ Mate Lovraka koja nastavu organizira u jednoj smjeni s dovoljnim prostornim kapacitetima za prihvat 415 učenika predmetne nastave OŠ Mate Lovraka. Podsjećamo kako je uslijed potresa koji je pogodio Grad Zagreb u ožujku ove godine 6.500 učenika zagrebačkih osnovnih i srednjih škola razmješteno u čak 26 drugih škola, čime su značajno smanjene mogućnosti smještaja učenika OŠ Mate Lovraka u bilo koju drugu školu.

OŠ Ivanja Reka otvorena je prije nešto više od godinu dana te je riječ o jednoj od najsuvremenijih škola u Republici Hrvatskoj, građenoj prema najvišim europskim i svjetskim standardima. Slijedom navedenog, smatramo krajnje neprofesionalnim i obmanjujućim Vaš navod kako učenici u OŠ Ivanja Reka "nemaju osnovne uvjete za rad", stoji u odgovoru Gradskog ureda za obrazovanje.

Na kraju su nas pozvali da se osobno uvjerimo u uvjete u kojima se odvija nastava za sve učenike u OŠ Ivanja Reka.

Pročitajte više