Uhićen i treći osumnjičen za krađu u Ermitažu

POLICIJA je uhitila i treću osobu osumnjičenu za krađu 220 komada nakita, srebrnine i drugih vrijednih predmeta iz jednog od najbogatijih muzeja na svijetu, sankpeterburškog Ermitaža, objavili su u ponedjeljak mediji, a prenijele agencije.

Agencija Interfax, pozivajući se na policijske dužnosnike, objavila je da je treća uhićena osoba 25-godišnji Nikolaj Zavadski, sin kustosice muzeja Larise Zavadskaje, koja je na radnom mjestu umrla od srčanog udara u trenutku kada je počela inventura.

Druga dvojica uhićenika su suprug pokojne kustosice, također Nikolaj Zavadski (54), te antikvar iz Sankt Petersubrga čije ime nije objavljeno, prenosi agencija France presse.

Otkriće krađe ukazalo je na slabu sigurnost umjetnina što se čuvaju u ruskim kulturnim institucijama, najčešće zbog nedovoljnih financijskih sredstava što ih postsovjetska Rusija izdvaja za kulturu, prenosi agencija Associated presse.

Uprava muzeja prošlog je ponedjeljka objavila da je iz muzeja ukraden 221 eksponat, pretežito umjetnički predmeti s dragim kamenjem, ikone i emajlirani nakit, u ukupnoj vrijednosti od gotovo 4 milijuna eura. Priznanje nestanka skupocjenih eksponata u ruskoj je javnosti potaknuo burnu diskusiju o mjerama osiguranja skupocjenih kulturnih dobara izloženih u državnim muzejima.

Pročitajte više