UN traži SAD da ukine smrtnu kaznu: "To je divljaštvo neprihvatljivo u 21. stoljeću"

Foto: Hina
 
GLAVNI tajnik UN-a Antonio Guterres pozvao je SAD da "prekine divljačku praksu smrtne kazne" u svojoj prvoj izjavi o ovom problemu.
 
"Molimo vas da prestanete sa smaknućima", rekao je Guterres na skupu "Transparentnost i smrtna kazna" u New Yorku. "Smrtna kazna je neprihvatljiva u 21. stoljeću".
 
170 država ukinulo smrtnu kaznu, SAD stao uz Irak i Saudijsku Arabiju
 
Guterres je spomenuo Portugal kao državu koja je ukinula smrtnu kaznu prije skoro 150 godina, te Gambiju i Madagaskar kao primjere država koje su poduzele velike korake prema njenom ukidanju. Također je naveo da se broj smaknuća u svijetu od 2015. godine smanjio za 37 posto, nakon što je 170 država ukinulo smrtnu kaznu.
 
Amnesty International je objavio da se u samo četiri države izvrši 87 posto smaknuća na svijetu - Iranu, Saudijskoj Arabiji, Iraku i Pakistanu, dok Kina ima najveći broj zabilježenih smaknuća na svijetu.
 
Prošle godine smrtna kazna je izvršena u pet američkih saveznih država, a još uvijek stoji u zakonima 31 države. Tijekom ove godine izvršeno je 19 smaknuća injekcijom. Trumpova administracija nedavno je uz Saudijsku Arabiju i Irak glasovala protiv UN-ove osude smaknuća homoseksualnih osoba, jer se "protivi općem ukidanju smrtne kazne". 

Pročitajte više