Uoči konstituirajuće skupštine bjelovarski HSS-SDP razgovarali s HSLS-HNS-om

UOČI sutrašnjeg konstituiranja županijske vlasti Bjelovarsko-bilogorske županije, danas su u Bjelovaru razgovarali predstavnici koalicije HSS-SDP, koja je dobila najviše glasova, s predstavnicima koalicije HSLS-HNS, koja je po broju glasova na drugom mjestu.

Razgovor, održan na inicijativu koalicije HSS-SDP i u nazočnosti glavnih tajnika SDP-a i HSS-a Igora Dragovana i Stanka Grčića, nije rezultirao nekim dogovorom.

Nositeljica liste HSLS-HNS Đurđa Adlešić rekla je da je poziv na razgovor od HSS-a i SDP-a očekivala ranije, a ne dan prije konstituiranja vlasti, jer je njezina lista druga po broju glasova u toj županiji.

Glavni tajnik HSS-a Stanko Grčić rekao je kako je stajalište HSS-a da se sa strankama koje sudjeluju u državnoj vlasti s HDZ-om razgovara tek u drugom krugu pregovora o lokalnim vlastima i da je zato HSLS, kao koalicijski partner HDZ-a na državnoj razini, na red došao tek sada.

U skladu s takvim stajalištem, logično je da je HSS već pregovarao s HSP-om, rekao je Grčić i istaknuo da ne vidi razlog zašto ta stranka ne bi pomogla u razvoju županije. Dodao je da je želio razgovor s predstavnicima koalicije HSLS-HNS zato da bi se postigla šira koalicija i stabilnija vlast u Županiji.

Glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan naglasio je da će, ako Hrvatska seljačka stranka želi Hrvatsku stranku prava za partnera u toj županiji, SDP dati HSS-u tehničku podršku, odnosno potporu za izbor župana, ali da neće sudjelovali u izvršnoj vlasti. U slučaju pak da u županijskoj vlasti bude HDZ, SDP bi bio poptuno u oporbi, rekao je Dragovan, no Grčić je napomenuo da nikakvih dogovora za sudjelovanje u vlasti s HDZ-om nema.

Odgovarajući na pitanje novinara bi li podržala takvu vlast u kombinaciji s HSP-om i uz djelomično sudjelovanje u njoj SDP-a, Đurđa Adlešić je rekla da ne bi, zato što "ne podržava tzv. politiku supsidijarnosti, odnosno da se s jednim partnerom uđe u izbore, a s drugim iziđe nakon izbora".

Zamjerila je HSS-u i da ne želi otkriti s kime sve pregovara, te dodala kako je dosadašnja HSS-ova županijska vlast vladala netransparentno.

U Skupštini Bjelovarsko-bilogorske županije koalicija HSS-SDP dobila je 17 mjesta, koalicija HSLS-HNS 11, koalicija HDZ-DC devet, a HSP četiri vijećnička mjesta.

Pročitajte više