URUČENE NAGRADE "MILOVAN GAVAZZI" HRVATSKOGA ETNOLOŠKOG DRUŠTVA

Naila Ceribašić, Nadja Maglica i Damir Kremenić dobitnici su godišnje nagrade "Milovan Gavazzi" Hrvatskog etnološkog društva, koja im je uručena na današnjoj prigodnoj svečanosti u Matici hrvatskoj.

Viša znanstvena suradnica zagrebačkog Instituta za etnologiju i folkloristiku Naila Ceribašić i viša kustosica zagrebačkog Etnografskog muzeja Nadja Maglica nagradu su dobile u kategoriji Knjiga godine, dok je Damir Kremenić nagradu dobio za popularizaciju struke.

Kako je istaknuto u obrazloženju nagrada, knjiga Naile Ceribašić "Hrvatsko, seljačko, starinsko i domaće: povijest i etnografija javne prakse narodne glazbe u Hrvatskoj" autoričina je doktorska disertacija, a predstavlja prvi i sveobuhvatni prikaz folklornog, plesnog i glazbenog stvaralaštva u Hrvatskoj. Uz to, na jednom se mjestu može doznati kako su izgledali i zašto su se tijekom 20. stoljeća mijenjali koncepti narodne glazbe i plesa predstavljani na smotrama folklora.

Monografija "Baranja se šareni - Predajno ruho baranjskih Hrvata" Nadje Maglice donosi cjelokupni prikaz nošnje baranjskih Hrvata, a tim se prikazom ujedno nastoji tumačiti nošnja u društveno-gospodarskim uvjetima, uzimajući u obzir mijene oblika i sadržaja, stoji, među ostalim, u obrazloženju nagrade.

Damir Kremenić nagradu je dobio za rad na popularizaciji etnologije tijekom 2003. Uz predan pedagoški rad s mladima na području scenske interpretacije folklorne baštine, bavi se i arhitektonskim snimanjem primjeraka pučkog graditeljstva, te postavljanjem etnografskih izložbi. U obrazloženju se navodi da je tijekom 2003. istraživao i javno popularizirao Kordun, kao jedno od zapostavljenih hrvatskih područja.

Dobitnicima je nagrade uručila potpredsjednica Hrvatskog etnološkog društva Željka Jelavić.

(Hina) xkt ymc

Pročitajte više