Uskoro podjela umjetničkih djela iz veleposlanstava bivše SFRJ

PREDSTAVNICI zemaljasljednica bivše Jugoslavije dogovorili su se u Sarajevu o načinu primopredaje umjetničkih djela iz veleposlanstava nekadašnje SFRJ u Europi.

Voditeljica Zajedničkog odbora za diplomatsko-konzularnu imovinu Tatjana Kralj-Draganić, koja je na sastanku u glavnom gradu BiH predvodila izaslanstvo Ministarstva vanjskih poslova Hrvatske, izjavila je za Hinu kako će oko 300 umjetničkih djela biti podijeljeno po nacionalnom ključu.

Pri raspravi se pokazalo kako je nekoliko autora sporno s obzirom da su radni vijek proveli na različitim područjima no kompromisno rješenje je postignuto i u tim slučajevima.

Konačna primopredaja umjetničkih djela treba biti obavljena najkasnije za mjesec i pol temeljem zapisnika sa sarajevskog sastanka.

Zajednički odbor za sukcesiju diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ raspravljao je i o raspodjeli diplomatskih predstavništava u državama izvan područja OECD-a.

Riječ je uglavnom o državama Latinske Amerike, Afrike i Azije.

Po riječima Tatjane Kralj-Draganić, Hrvatska je svoj interes za zgrade veleposlanstava i konzulata u takvim državama temeljila prije svega na rasprostranjenosti njezina iseljeništva. Podsjetila je da Hrvatska zapravo već ´čuva´ zgradu što ju je koristilo nekadašnje jugoslavensko veleposlanstvo u Čileu.

Najsporniji bi mogao biti kompleks zgrada u posjedu bivše SFRJ u Moskvi s obzirom da su sve zemlje-sljednice zainteresirane za tu imovinu. ´Kompleks u Moskvi je veoma velik i vjerujem kako će se i tu naći pravično rješenje za podjelu´, kazala je Kralj-Draganić.

Predstavnici zemalja-sljednica na sastanku u Sarajevu ponovno su izrazili zanimanje za konačno ratificiranje Sporazuma o sukcesiji imovine bivše Jugoslavije što još nije učinila Hrvatska tražeći da se otkrije kamo su nestali depoziti jugoslavenske Narodne banke položeni u komercijalnim bankama u inozemnstvu.

U hrvatskom izaslanstvu vjeruju kako bi ovaj problem mogao biti riješen tijekom godine a nakon toga ne bi bilo više nikakvih zapreka za konačnu podjelu postojeće imovine.

Sljedeći sastanak Zajedničkog odbora za sukcesiju diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ najavljen je za 26. veljače u Zagrebu.

Pročitajte više