Ustavni sud obustavio ocjenu ustavnosti dviju izmjena Zakona o obveznim odnosima

Ustavni sud obustavio je danas postupak ocjene ustavnosti dviju izmjena Zakona o obveznim odnosima po kojima država nije odgovarala za štetu počinjenu za vrijeme Domovinskog rata jer je u srpnju donesen novi Zakon o odgovornosti za štetu nastalu uslijed terorističkih akata.

Prvi od petnaestak prijedloga za ocjenu ustavnosti Zakona o obveznim odnosima zbog ukidanja članaka 180. po kojem je država odgovarala za štetu od terorizma, čime su prekinuti svi već pokrenuti postupci za naknadu štete za minirane kuće izvan ratnih područja podnesen je Ustavnom sudu odmah nakon donošenja tih izmjena 1996. Dio prijedloga podnesen je i zbog izmjene Zakona o obveznim odnosima iz 1999. kojim je još podrobnije propisano da država ne odgovara za štetu koju su počinili pripadnici hrvatskih oružanih i redarstvenih snaga tijekom Domovinska rata, uz obvezu da se prekinuti postupci nastave kada se donese novi zakon kojim će to pitanje biti riješeno.

Sabor je Zakon o odgovornosti za štetu nastalu uslijed terorističkih akata u zamjenu za ukinuti članak 180. donio u srpnju ove godine ispunjavajući obvezu prema Europskom sudu za ljudska prava u 'slučaju obitelji Kutić'. Sud u Strasbourgu prihvatio je 2002. tužbu te obitelji kojoj je početkom Domovinskog rata minirana kuća u Bjelovaru, te joj je zbog nedostupnosti suda dodijelio novčanu naknadu.

Sud u Strasbourgu nije ulazio u bit spora niti je rješavao preostale brojne tužbe jer je hrvatska Vlada obećala da će donijeti zakon kojim će omogućiti nastavak prekinutih postupaka za naknadu štete zbog terorističkih akata.

Ustavni sud od 1996. nije riješio ni jedan od prijedloga za ocjenu ustavnosti.

Nakon donošenja novog Zakona kojim je popunjena pravna praznina nastala ukidanjem članka 180., a dvije osporene izmjene Zakona o obveznim odnosima prestale važiti, Ustavni je sud danas obustavio postupak ocjene njihove ustavnosti, zaključivši da više ne postoje pretpostavke za vođenje ustavnosudskog postupka.

(Hina) ggrb so

Pročitajte više