Vatikan traži popis gay svećenika

VATIKAN je zatražio od svih lokalnih crkava da ga izvjeste o stanju, odnosno seksualnoj orjentaciji njihovih svećenika. Kako se čini, ovaj naum Vatikana ubrzao je najnoviji slučaj pedofilije u Brazilu. Hrvatska biskupska konferencija je bez komentara.

Slučaj 64-godišnjeg brazilskog svećenika Edsona Alveas dos Santosa koji je navodno silovao dijete, te slučaj oca Felixa Barbose Carreire, koji je navodno orgijao sa četvoricom maloljetnika aktualizirao je problem pedofilije i u crkvama Engleske, Francuske, Hrvatske i Irske, doznaje Večernji list.

Vatikan je odlučio ubrzati objavljivanje dokumenta o Crkvi i homoseksualnosti, koje je predviđeno za 29. studenoga. Dokumet je već izazavo burne polemike unutar same Crkve, a kako će napuci ostati tajna za javost, o njemu se može samo nagađati.

Vatikanska istraga, kako pišu brazilski mediji, otkrila je da je oko 1700 svećenika, odnosno oko 10 posto njih, bilo uključeno u slučajeve "lošeg seksualnog ponašanja". Iako se izrijekom ne spominju pedofilski slučajevi, vjeruje se da su upravo oni razlog objave dokumenata.

Radi se o dokumentu kojim će se homoseksualcima zabraniti ređenje za svećenike, jer u Vatikanu smatraju da je homoseksualizam korak do pedofilije. Tako bi i Kaptol trebati dobro paziti prilikom upisa bogoslova u katolička sjemeništa zbog otkrivanja eventualne homoseksualne sklonosti.

Pedofilija je Crkvi nanijela veliku moralnu i financijsku štetu, pa ga je stoga nužno iskorijeniti već u sjemeništu, smatraju autori dokumenta. Papa Benedikt XVI slaže se s tvrdnjom iz dokumenta, iako je bio skeptičan oko njegove objave.

Kako Crkva želi izbjeći eventualne napade zbog njezina stajališta prema homoseksualcima, u dokumentu se također navodi da "treba izbjeći svaku njihovu diskriminaciju". Tako će pasti velika odgovornost na sjemeništa koja moraju donositi odluku je li netko spreman za ulazak, a ako imaju "ozbiljnu sumnju u to, ne smiju ga primiti".

Hrvatska biskupska konferencija je na sva ova događanja ostala bez komentara.

Pročitajte više