VE usvojilo načela za sprečavanje svakodnevnog nasilja

MINISTRI zemalja članica Vijeća Europe dogovorili su na završnoj konferenciji održanoj u Oslu u sklopu trogodišnjeg projekta VE-a "Odgovori na nasilje u svakodnevnom životu u demokratskom društvu" inovativne pristupe u sprečavanju nasilja, objavilo je u srijedu Vijeće Europe.

Ministri, dužnosnici, akademici i policijski časnici iz zemlja članica Vijeća Europe podržali su 12 načela koje bi vlade trebale koristiti u rješavanju svakodnevnog problema nasilja.

Kako se navodi u priopćenju Vijeća Europe, načela koja se temelje na ideji da nasilje nije neizbježan dio svakodnevnog života, usmjerena su na potrebu za integracijom, partnerstvom i odgovornošću u borbi protiv nasilja, te na više rada u sprječavanju nasilja kao i na više potpore za žrtve nasilja, na posredovanje i rehabilitaciju napadača te na strategije koje bi dulje djelovale.

Inicijative Vijeća Europe, kaže se u priopćenju, uključuju novi projekt rješavanja problema nasilja nad djecom i finaliziranje konvencije protiv trgovine ljudima.

Sudionici konferencije izrazili su potporu planovima Vijeća Europe te Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti za promatranje nasilja kako bi se dobile što točnije informacije potrebne za daljnje djelovanje.

Projekt je obuhvatio širok spektar nasilja od nasilja u obitelji, do nasilja u školama i na sportskim događajima.

Sudionici konferencije su se usuglasili da istraživanje o žrtvama i zločinu nisu dali točnu sliku te da projekti za borbu protiv nasilja na nacionalnim razinama moraju biti razmatrana s puno više pozornosti kako bi se osiguralo da budu učinkovitiji, stoji u priopćenju.

Pročitajte više