VELIKA GORICA POD OPSADOM POLICIJE Mossadov špijun optužen za ubojstvo doveden na sud

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

ŽUPANIJSKI sud u Velikoj Gorici danas bi trebao odlučiti hoće li Hrvatska Tunisu izručiti bosanskohercegovačkog državljanina Alena Čamdžića, kojeg se po pisanju medija povezuje s ubojstvom Tunižanina Mohameda Zouarija, zrakoplovnog inženjera navodno povezanog s Hamasom.

Ročište na kojem će Izvanraspravno vijeće odlučivati o tom zahtjevu iza zatvorenih vrata počelo je prijepodne, a očekuje se da bi odmah danas trebala biti objavljena nepravomoćna odluka. Čamdžić je doveden na sud pod jakim osiguranjem, a zgradu suda čuvali su pripadnici interventne policije s dugim cijevima i pancirkama. Nakon jednosatne sjednice prebačen je u Remetinec.


U slučaju da sud odobri izručenje, izručenik se može žaliti Vrhovnom sudu do čije se odluke odgađa njegovo eventualno izručenje. Alen Čamdžić uhićen je 13. ožujka na zagrebačkoj zračnoj luci Franjo Tuđman, temeljem međunarodne potrage Interpola Tunis.


Mediji su ranije prenijeli izjavu tuniškog dužnosnika koji je objavio da su identificirali dvojicu osumnjičenika za Zouarijevo ubojstvo te da je jedan od njih uhićen u ožujku u Hrvatskoj. Pišu i da se radi o agentu Mossada.

Zouari je bio pripadnik vojnog krila Hamasa, a ubijen je u prosincu 2016. blizu svojeg doma u tuniskom gradu Sfaxu. Tunižansko pravosuđe u srijedu je ustvrdilo da je jedan od optuženih izraelskih špijuna za ubojstvo Hamasova inženjera uhićen u Hrvatskoj.
 

 

Pročitajte više