Venezuela: Opozicija poziva na neplaćanje poreza

VENEZUELANSKA oporba, nastavljajući gospodarski rat protiv predsjednika Huga Chaveza, planira u utorak prosvjedom u dva porezna ureda u Caracasu pozvati građane na neplaćanje poreza..

Nakon više od dva tjedna dugoga štrajka, koji je blokirao izvoz petog svjetskog proizvođača nafte, suparnici ljevičarskog predsjednika najavili su da će svojoj iscrpljujućoj kampanji dodati i neplaćanje poreza.

Oporbeni čelnici žele pod svaku cijenu zadržati oštrinu 32-dnevnog štrajka, koji je zatvorio životno važne naftne linije, a Vladi, zbog gubitka izvoznih prihoda, izaziva milijune dolara troškova.

No, štrajk koji je svjetske cijene nafte doveo do naviše razine u protekle dvije godine, zasad nije uspio prisiliti Chaveza na ostavku i raspisivanje prijevremenih izbora. Populistički predsjednik ne odustaje, nastojeći prekinuti štrajk i politički preživjeti.

Pod geslom ´nijedan bolivar više´ opozicijski se čelnici nadaju da će neplaćanjem poreza ukinuti glavni izvor financiranja vlade nacionalnom valutom.

´Javnost je svjesna da je to način da se prekine financiranje korupcije, nekorisne i nemoralne vlade´, izjavio je sindikalac i jedan od organizatora štrajka Carlos Ortega.

Pročitajte više