VIDEO Analitičar o napadu na rusku bazu na Krimu: "Ovo pokazuje Putinovu slabost"

Foto: Profimedia

AP JE o jučerašnjim golemim eksplozijama u ruskoj vojnoj bazi Saki na Krimu, udaljenoj oko 200 kilometara od bojišnice, razgovarao s Olehom Ždanovom, ukrajinskim vojnim analitičarom. Iako Ukrajina nije direktno preuzela odgovornost za napad, malo tko vjeruje u rusko objašnjenje da se radilo o slučajnim eksplozijama.

Proruski regionalni čelnik Krima, Sergej Aksjonov, rekao je da je oko 250 stanovnika premješteno u privremeni smještaj jer su eksplozijama oštećeni deseci stambenih zgrada, ali vlasti u Moskvi se prave kao da se nije dogodilo ništa naročito.

 

Ruski predsjednik Vladimir Putin dugo je tvrdio da je Krim ruski te upozorio da bi svaki pokušaj zauzimanja Krima izazvao strahovitu odmazdu Rusije. No činjenica da se Moskva pravi da se na Krimu jučer nije dogodilo ništa posebno pokazuje Putinovu slabost, rekao je Ždanov.

"Službeni Kijev šuti, ali..."

"Od njega se očekuje da štiti Krim onako kako štiti Rusiju. A sad se boji priznati da su iza napada ukrajinske snage", dodaje Ždanov. Iz zračne baze Saki ruski zrakoplovi su učestalo uzlijetali kako bi napali ukrajinske položaje na jugu zemlje. 

"Službeni Kijev zasad šuti o napadu, ali neslužbeno naša vojska priznaje da se radilo o ukrajinskom potezu", navodi analitičar.

Što kaže američki Institut?

Američki Institut za ratne studije objavio je da nije mogao neovisno procijeniti što je uzrokovalo eksplozije, ali naglašava da simultane eksplozije na dva mjesta u bazi vjerojatno isključuju tezu da se sve dogodilo slučajno, ali ne i tezu prema kojoj se radilo o sabotaži ili raketnom udaru.

"Kremlj ima vrlo malo razloga optužiti Ukrajinu za udare koji su izazvali značajnu štetu jer bi takvi udari demonstrirali neučinkovitost ruske protuzračne obrane", navodi Institut.

Pročitajte više