VIDEO Objavljena nova snimka pada američkog "nevidljivog" aviona

Screenshot: YouTube

NA DRUŠTVENIM mrežama objavljena je snimka pada američkog borbenog aviona na nosač aviona USS Carl Vinson.

Riječ je o borbenom avionu F-35C, jednom od najmodernijih "nevidljivih" borbenih aviona na svijetu, koji se tijekom rutinske operacije srušio na nosač aviona, otklizao i pao u more. Pilot se spasio izbacivanjem sjedala, rekli su mornarički dužnosnici. U incidentu je ozlijeđen pilot i šest članova posade američkog nosača zrakoplova. 

 

Nova snimka pokazuje kako se F-35C približava nosaču dok se u pozadini čuje glas kontrolora leta koji govori pilotu da odustane od slijetanja. Međutim, F-35C udara o palubu te otkliže dalje i pada s nosača u more. Neki dijelovi aviona su otpali, a vidi se da se i zapalio. 

Ranije se pojavio i video koji prikazuje avion koji pluta na površini mora prije nego što je potonuo. Američka mornarica je ranije najavila da će pokušati podići avion s morskog dna, a prije svega zbog činjenice što sadrži povjerljivu tehnologiju. No analitičari kažu da se radi o ekstremno kompleksnoj operaciji, za koju kažu da će biti pod posebnom prismotrom Kine.

Kina tvrdi da je cijelo Južno kinesko more njezino

Iako mornarica nije objavila gdje se točno u Južnom kineskom moru dogodila nesreća, Peking tvrdi da cijelo Južno kinesko more (oko 3.3 milijuna četvornih kilometara) spada u kineski teritorij, a svoje tvrdnje potkrijepio je izgradnjom serije vojnih baza na otocima u tom moru. Uz to, kineska ratna mornarica i obalna straža neumorno patroliraju vodama Južnog kineskog mora.

Sjedinjene Države ne slažu se s kineskim tvrdnjama o teritorijalnosti Južnog kineskog mora te koriste manevre i operacije poput one u kojoj sudjeluje nosač aviona Carl Vinson kako bi promovirale vlastitu tezu o "slobodnom i otvorenom indo-pacifičkom području".

Kineska vlada službeno nije komentirala nesreću, a državni mediji o njoj izvještavaju pozivajući se na strane medije. No analitičari s kojima je razgovarao CNN uvjereni su da će Kinezi htjeti pogledati potonuli F-35C. 

Što bi Kina mogla napraviti oko američkog aviona?

"Kina će pokušati locirati i pregledati avion koristeći podmornice i ronilice koje su specijalizirane za urone na velikim dubinama", rekao je za CNN Carl Schuster, bivši šef operacija u obavještajnom centru američkog pacifičkog zapovjedništva.

Schuster, ujedno i bivši kapetan američke ratne mornarice, kaže kako je moguće da bi Kina mogla tvrditi da ima pravo izvući avion s dna oceana, pozivajući se pritom na svoju tezu da Južno kinesko more spada u teritorij Kine.

"Izvlačenje aviona upotrebom komercijalnih sredstava ili sredstava obalne straže moglo bi omogućiti Pekingu da jednostavno kaže kako uklanja potencijalnu opasnost za okoliš ili da uklanja stranu vojnu opremu iz svojih teritorijalnih voda", rekao je Schuster. No drugi analitičari smatraju da bi takva operacija predstavljala prevelik politički rizik za Kinu.

"Ne vjerujem da Peking ima želudac za to, ali..."

"Otvorenim ulaskom u takvu operaciju Kina bi riskirala jačanje tenzija s SAD-om. Ne vjerujem da Peking ima želudac za to", smatra Collin Koh iz singapurske Škole za međunarodne odnose. "No možemo očekivati da će Kinezi pažljivo pratiti bilo kakav pokušaj Amerikanaca da izvuku avion na površinu", dodaje.

S obzirom na činjenicu da bi operacija izvlačenja aviona F-35C na površinu mogla potrajati mjesecima, za očekivati je da će američka ratna mornarica u blizini mjesta nesreće zadržati nekoliko brodova. Koliko će sve skupa trajati, ne zna se jer je nepoznat podatak o dubini oceana na mjestu nesreće

Pročitajte više