VIDEO Šef Alibabe je 1999. najavio da će biti milijarder. Bio je u pravu

Screenshot: YouTube

JACK Ma, osnivač Alibabe, najveće svjetske tvrtke za internetsku trgovinu, danas vrijedi 36,5 milijardi američkih dolara. Pravog imena Ma Yun, osnovao je tvrtku kao 35-godišnji učitelj engleskog jezika u svom stanu u kineskom Hangzhou 1999. godine, posudivši nekoliko tisuća dolara.

Danas, gotovo 20 godina kasnije, Alibaba je vrjednija od glavnih konkurenata, Amazona i eBaya.

Na internetu je objavljen video snimljen upravo u Maevom stanu. Na njemu se vidi kako Ma najavljuje da će jednog dana biti milijarder.

"Platit ćemo bolnu cijenu u idućih tri do pet godina. No budemo li dobar tim, jedan naš može pobijediti njihovih deset"

"Ovdje smo kako bismo se dogovorili što ćemo raditi idućih pet do deset godina i što će Alibaba postati. Prvo, moramo postaviti Alibabu kao globalnu web stranicu, a ne samo kao domaću. Nadalje, naši konkurenti nisu u Kini, već u Silicijskoj dolini u SAD-u", priča Ma u videu.

"Svi znamo da je internet balon koji samo raste i raste. Platit ćemo bolnu cijenu u idućih tri do pet godina, ali budemo li dobar tim, jedan naš može pobijediti njihovih deset. Alibaba će 2002. ponuditi dionice na burzi. To je jedini put do uspjeha", motivira Ma svoje partnere.

Koliko je Alibaba velika tvrtka, potvrđuje podatak da se u samo jednoj sekundi ponekad obavi čak 60.000 transakcija.

Primjerice, samo u jednom danu - Danu samaca 11. studenoga, koji je u Kini sinonim za online potrošnju, Alibaba je diljem svijeta odaslao 200 milijuna pošiljaka u vrijednosti od desetak milijardi dolara.

Pročitajte više