VIDEO Zagreb je jučer pogodio strašan potres, pogledajte kako je to izgledalo

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

JUČER U 6.24 Zagreb je pogodio najjači potres od 1880. godine. Bio je jačine 5,5 po Richteru.

Seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su da je potres imao epicentar kod Markuševca kod Zagreba. Magnituda potresa iznosila je 5,5 prema Richteru, a intenzitet u epicentru bio je VII. stupnja MCS ljestvice. Potres se osjetio diljem Hrvatske. Potres je diljem grada, a posebice u samom centru izazvao veliku štetu.

U 7 sati i 1 minutu dogodio se i naknadni potres magnitude 5,0. Tijekom cijelog dana tlo u Zagrebu je podrhtavalo te je zabilježeno više desetaka slabijih potresa od kojih su neki opet građane natjerali na ulice, gdje je bilo opasno radi širenja zaraze koronavirusom.

> Razvoj događaja tijekom i nakon potresa pratili smo uživo iz minute u minutu. To možete pogledati OVDJE.

Nastradale su i zagrebačke bolnice

U Vinogradskoj bolnici u potresu najviše su stradale zgrade u kojima se nalaze odjeli nefrologije i gastroenterologije. Ravnatelj Vinogradske bolnice dr. Mario Zovak za Index je rekao da su premjestili oko 30 pacijenata s nefrologije i gastroenterologije jer su te zgrade pretrpjele najveću štetu. "Nemamo žrtve. Nekoliko oštećenja imamo, nadamo se da su to samo fasada i žbuka. Urušili su se neki gipsani viseći stropovi. Zgrade odjela nefrologije i gastroenterologije su jako stari. Seizmološke ekipe su nam sad došle, sutra nam dolaze statičari procijeniti jesu li zgrade sigurne", kazao je Zovak za Index.

Možda i najpotresnije fotografije stigle su ispred bolnice u Petrovoj. Trudnice i rodilje stajale su u spavaćicama i ogrtačima s bebama ispred bolnice. Bolnica je u potresu ostala bez struje i vode i nije statički stabilna. Ministar Beroš u međuvremenu je izvijestio da se trudnice i rodilje premještaju u prostor bolnice KB Dubrava. 

Nakon potresa na svijet su u Petrovoj došle dvije bebe.

U tom preseljenju pomagali su vojska i BBB-ovci.

U bolnici na lokaciji Rebro došlo je do manjih oštećenja i padanja stropnih ploča, dok je na nekim zgradama otpalo nešto žbuke.

"Radi ono što je najvažnije za funkcioniranje bolnice - medicinski plinovi, dostava plinova, elektroinstalacije i vodovod. Osobno mislim da oštećenja nisu velika, čekamo signale od Kriznog stožera da uz njihovu suglasnost vratimo pacijente na lokacije na kojima su bili. Sve pacijente koji mogu biti kod kuće i ne trebaju bolničko liječenje otpustili smo doma", kazao je Ćorušić.

Kasno sinoć preseljen je i dio bolesnika na zagrebačkom Jordanovcu.

JAK potres pogodio je jutros Zagreb i veliki dio Hrvatske. 

Potres magnitude 5,5 po Richteru tresao je zgrade, a već stižu prve informacije o štetama. Ima i ozlijeđenih. Sve pratite ovdje.

Čitatelji nam iz minute u minutu šalju fotografije šteta koje je napravio potres. 

Vrh zagrebačke katedrale je pukao. Centar grada je, kako se sada čini, pretrpio znatne štete.  Vojska je na ulicama grada.


 


KOMPILACIJA SNIMKI NAKON POTRESA

URUŠEN DIO CRKVE U PALMOTIĆEVOJ

LJUDI IZAŠLI NASRED HEINZELOVE

SKRŠENI AUTI

Pročitajte više