FIJASKO S AVIONIMA

Vlada je spiskala 600.000 naših kuna na fijasko s avionima. Kaže da "nema štete"

Foto: Pixsell/Ivo Cagalj/Vlada RH

"NAGLAŠAVAMO kako nema nikakve financijske štete za državni proračun niti za Republiku Hrvatsku", stoji u službenom odgovoru MORH-a na upit koji smo poslali 6. siječnja ove godine, a u kojem smo pitali je li bilo troškova postupka nabavke višenamjenskog borbenog zrakoplova, dok u vladinom dokumentu koji je potpisao premijer Andrej Plenković stoji kako Hrvatska u procesu nabavke borbenih zrakoplova nije imala "nikakvu štetu".

To, naravno, nije istina, a prema do sada objavljenim informacijama troškovi propale nabavke iznose preko 600 tisuća kuna i taj iznos bi mogao još i rasti. No krenimo redom.

Premijer Andrej Plenković u svojim izjavama često ističe kako Hrvatska nije sklopila nikakav ugovor te da nisu stvorene nikakve financijske obveze za Republiku Hrvatsku. Vrlo slično govorio je i potpredsjednik vlade i ministar obrane Damir Krstičević ističući da nema štete po proračun RH. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović govorila je kako je jedina šteta ona izgubljenog vremena.

Vlada se opet brani netočnim informacijama

"Važno je naglasiti da nisu preuzete nikakve financijske obveze za Republiku Hrvatsku niti su u ovom postupku za Republiku Hrvatsku nastale ikakve štetne posljedice", stoji u vladinom dokumentu koji potpisuje premijer Plenković, a riječ je o odgovoru vlade na interpelaciju SDP-a o radu vlade vezanom za nabavku eskadrile višenamjenskih borbenih aviona pod imenom "Prijedlog izvješća Vlade Republike Hrvatske". Riječ je o dokumentu koji je odaslan u saboru i temeljem kojeg će se vlada braniti kako nije bila odgovorna u poslu nabavke višenamjenskih zrakoplova.

To, naravno, nije točno, a čini se da Plenković opet ide u sabor braniti svog ministra ignorirajući činjenice. Naime, dovoljno se sjetiti slučaja ministra financija Gorana Marića kojeg je vlada išla spasiti od Povjerenstva za utvrđivanje sukoba interesa kada su "zaboravili" navesti sve sastanke s Ivicom Todorićem. Još drastičniji je primjer bivše potpredsjednice Martine Dalić, koju se pred saborskim zastupnicima branilo riječima kako je ona sama napisala Lex Agrokor. No vratimo se na troškove nabavke zrakoplova.

Prvo priznanje troškova bilo je na 395 tisuća kuna

Ministarstvo obrane tako je 1. veljače napokon priznalo kako je bilo troškova nabavke postupka višenamjenskog borbenog zrakoplova. Tako su na postavljen upit Nove TV odgovorili kako je na propalu nabavu izraelskih vojnih aviona F-16 potrošeno oko 395.000 kuna.

"Najveći dio troškovi su putovanja, dnevnice i smještaj stručnog tima u Izraelu", glasio je odgovor MORH-a, no čini se da ni tada nisu bili do kraja iskreni. Sada se otkrilo da je u postupku nabavke sudjelovala i konzultantska kuća.

Zaboravili na 200 tisuća kuna za konzultante

"Za ocjenjivanje investicijske domene bila je angažirana jedna od vodećih tvrtki za financijsko savjetovanje Deloitte. Ugovor je sklopljen na iznos od 190.000 kuna bez PDV - a temeljem Zakona o javnoj nabavi. Njihova zadaća bila je Stručnom timu MORH-a pružiti podršku i pomoć za provedbu pripremnih radnji za nabavu VBA, kreiranje općih pravila razmatranja ponuda programa poslovno gospodarske suradnje, kategoriziranje različitih vrsta ponuđenih investicijskih ulaganja, vrednovanje investicija unutar programa poslovno-gospodarske suradnje", stoji u odgovoru Ministarstva obrane, a koji je objavljen sinoć u Dnevniku Nove TV.

Troškovi za koje Plenković, Krstičević i vlada tvrde da su bili nikakvi sada su se popeli na više od pola milijuna kuna. Valja napomenuti kako u ove troškove nisu uvršteni radni sati ljudi stručnih povjerenstava koji su radili na projektu nabavke zrakoplova, a niti svi troškovi analize.

Naglasimo kako ni vlada ni MORH još uvijek nisu odgovorili na Indexov upit o nabavci borbenih zrakoplova od 25. siječnja.

Pročitajte više