Vlada objavila kako će novinari raditi na Markovom trgu

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

KAO što smo ranije danas javili, Markov trg je zatvoren i ograđen. Na njega mogu ući stanovnici okolnih zgrada, zaposlenici vlade i sabora, osobe koje iskažu opravdani interes te dostavljači hrane.

Ranije danas smo poslali upit vladi i MUP-u kako će se ubuduće regulirati rad novinara na Markovom trgu, hoće li moći ulaziti u zgrade vlade i sabora te hoće li moći postavljati pitanja ministrima i premijeru te zastupnicima na samom trgu. 

"Namjera nam je da povećamo sigurnost stanara, građana i novinara"

Odgovor još nismo dobili, ali je vlada smjernice objavila na svojim stranicama.

"S obzirom na privremeni režim pojačanih sigurnosnih mjera, ograničen je pristup vozilima i osobama na Trgu sv. Marka te se vrši pregled osoba i predmeta na kontrolnim točkama od strane policijskih službenika.
 

Namjera nam je da podizanjem razina sigurnosnih mjera na Trgu sv. Marka, pored sigurnosti štićenih objekata, zgrade Vlade RH, Hrvatskog sabora i Ustavnog suda RH, povećamo i sigurnost stanara, građana, kao i novinara koji prate rad tih institucija. Također, želimo osigurati da nove privremene sigurnosne mjere ni na koji način ne utječu na mogućnost predstavnika medija da izvještavaju o aktivnostima Vlade, sjednicama i događajima, kao ni na dostupnost članova Vlade za izjave medijima", poručili su na stranicama vlade.

Kažu da će novinarima omogućiti pristup Trgu sv. Marka

Pojasnili su potom kako će se sve odvijati ubuduće.
 
"Slijedom toga, obavještavamo Vas kako će se konferencije za medije i izjave članova Vlade i drugih dužnosnika ubuduće održavati unutar zgrade Vlade, na otvorenom (dvorište Banskih dvora) ili u zatvorenom (svečana dvorana za konferencije za medije).

 
U tu svrhu pristupit ćemo izradi i ažuriranju službenih akreditacija za predstavnike medija koji prate rad Vlade. Dotada, medijsko praćenje Vladinih sjednica, sastanaka, aktivnosti, događanja kao i konferencija za medije bit će omogućeno svim novinarima, snimateljima i fotoreporterima koje njihove redakcije najave ususret pojedinih događanja na e-mail adresu akreditacije@vlada.hr.
 
Ujedno, predstavnicima medija bit će omogućen pristup Trgu sv. Marka, u svrhu medijskog praćenja i za vrijeme trajanja javnih okupljanja, uz obavljanje sigurnosnog pregleda.
 
Vezano za sve druge sigurnosne postupke oko organizacije prometa vozila i kretanja ljudi na prostoru Trga sv. Marka, bit ćete pravodobno obaviješteni od nadležnih tijela", objavljeno je na stranicama vlade, a priopćenje potpisuje Marko Milić, glasnogovornik vlade.

Pročitajte više