Vlada: Od 1. kolovoza dva nova korisnička paketa u nepokretnoj telefonskoj mreži

KORISNICI fiksne telefonije od 1. kolovoza moći će odabrati jedan od dva nova korisnička paketa po kojima će telefoniranje biti jeftinije, a dijelom i besplatno, zaključeno je na današnjoj sjednici Vlade.

Predsjednik Uprave HT Ivica Mudrinić izvijestio je da će HT uvesti dva nova korisnička paketa - halo plus s pretplatom od 75 kuna i jeftinijim razgovorom, te besplatnim telefoniranjem nedjeljom, i mini halo sa 45 kuna pretplate i 120 minuta besplatnog razgovora mjesečno. Izbor jednog od ta dva paketa korisnicima daje priliku da odaberu model koji najviše odgovara njihovim navikama telefoniranja, rekao je Mudrinić na prvoj virtualnoj sjednici Vlade u hotelu Sheraton.

Premijer Račan pozdravio je potez HT posebno zbog šire dostupnosti fiksnog telefoniranja socijalno osjetljivim slojevima društva. Najavio je da će Vlada i Sabor idućih dana raspravljati o odluci Ustavnog suda o ukidanju telefonske pretplate.

U raspravi o stanju internetizacije Hrvatske, Vlada se izjasnila o sustavnom prenošenju njezinog rada i radu tijela državne uprave putem interneta kako bi javnosti bilo dostupno što više informacija. Vlada se obvezala da će u iduća dva mjeseca razmotriti poticanje šireg korištenja interneta uz poticajne mjere za širenje hrvatskih sadržaja na internetu.

Vlada će također poticati i edukacijske i promotivne projekte na internetu, a posebno će razmotriti povećanje korištenja interneta u školama.

Ministar pomorstva, prometa i veza Roland Žuvanić rekao je da je Hrvatska na 32. mjestu u svijetu po obuhvaćenosti interneta, da je ta obuhvaćenost u fiksnoj telefoniji 40 posto, a u mobilnoj 60 posto. Istaknuo je da je 1990. u Hrvatskoj obuhvaćenost s internetom bila tek šest posto, 2002. 18 posto, dok će do kraja ove godine biti 28 posto s milijun i 14 tisuća internet korisnika.

Ministar prosvjete Vladimir Strugar kazao je da trenutno u Hrvatskoj na jedno računalo ide 30 učenika u osnovnim i 20 u srednjim školama, da u školama ima ukupno 28 tisuća računala. No, najavio je da će iduće godine sve škole imati deset sati besplatnog interneta dnevno te da će se već ove godine osigurati 4500 računala za potrebe škola.

Premijer Račan pozitivnim je ocijenio što je Hrvatska po internetizaciji među prvima od europskih zemalja u tranziciji, ali da Vlada ne može biti u potpunosti zadovoljna dok ne dosegne razinu internetizacije kakvu imaju zemlje EU.

Pročitajte više