Vojni analitičar: Ako bi Ukrajinci sad krenuli u ofenzivu, to bi bilo samoubojstvo

Foto: U mreži Prvog / HRT

PROFESOR s Fakulteta političkih znanosti Robert Barić, vojni analitičar Marinko Ogorec i vanjskopolitički analitičar Denis Avdagić su gostovali U mreži Prvog na Hrvatskom radiju. Razgovarali su o potencijalnoj ukrajinskoj ofenzivi, izgledima za ulazak Ukrajine u NATO i budućem glavnom tajniku NATO-a. 

Barić je govoreći o navodima da su ukrajinske postrojbe uspjele prijeći rijeku Dnjepar u Hersonskoj oblasti istaknuo kako Ukrajinci već pet mjeseci vrše upade na poluotok Kinburn i duž Dnjepra. Kazao je kako je tlo gdje Ukrajinci prelaze uz rijeku Dnjepar močvarno zemljište, pa je stoga nepovoljno za prijelaz. 

"Ima par mjesta gdje bi se mogao napraviti prijelaz, i to znaju obje strane, ali to nije početak velike proljetne ofenzive. To su aktivnosti koje već traju pet mjeseci i nastavit će se", najavio je Barić.

"Proljetna ofenziva će definirati smjer cijelog rata"

"Ako bi sad krenuli, to bi bilo samoubojstvo za njih, definitivno. Zato što je još uvijek strahovito veliko duboko blato. Mora se čekati kada će tlo biti čvrsto", uvjeren je Ogorec. Smatra kako Zapad vrši pritisak na Ukrajince da što prije pokrenu ofenzivu, ali kaže da to nije dobra odluka. 

Avdagić je rekao kako je grad Bahmut postao simbol za obje sukobljene strane. "Simbol otpora za ukrajinsku stranu, simbol pokušaja da dokažu svoju nadmoć za rusku stranu, ali eto i dalje ne uspijevaju", objasnio je. Podsjeća kako su trenutno sve snage fokusirane na Bahmut i da se tamo odvijaju najveća ratna djelovanja. 

Ogorec tvrdi kako će ukrajinska proljetna ofenziva imati ključan utjecaj na daljnji razvoj događaja. "Ona će definirati u kojem će smjeru ići cijeli rat. Na kraju krajeva ona će definirati što će se dogoditi kasnije. Ona će definirati i političke odluke u zapadnim zemljama, a isto tako će definirati i političke odluke u Rusiji i ruskim saveznicima", predviđa Ogorec. 

"Nitko nije lud da pristane na ulazak Ukrajine u NATO"

Avdagić je poručio da Ukrajina neće tako brzo ući u NATO. "Sve članice NATO-a moraju imati jednako mišljenje, moraju imati konsenzus oko ulaska u NATO. Kada bi to imali, onda bi mogli govoriti o redovnom postupku, a ne ubrzanom", rekao je. Podsjeća kako sve članice NATO-a moraju u svojim parlamentima ratificirati ulazak Ukrajine u NATO. 

"Možemo reći da je ovo što se pokušalo napraviti sa Švedskom i Finskom, da je to trebao biti ubrzani postupak. To su zemlje koje zapravo nisu imale što pregovarati, one su usklađene sa svim zapadnim standardima", naglasio je. Predviđa kako se ulazak Ukrajine u NATO neće tako brzo dogoditi, čak i ako se sve članice slože.

Ogorec tvrdi da bi ukrajinski ulazak u NATO značio da Rusija ratuje s NATO savezom. "Iza toga odmah kreću nuklearni potencijali. S jedne i s druge strane. Nitko nije lud da na takvo nešto pristane, pogotovo ne od zemalja članica NATO-a. Ta opcije ne dolazi u obzir. Ukrajina će moći očekivati ulazak u NATO dugo nakon završetka rata", siguran je. 

"Plenković nije zainteresiran za mjesto glavnog tajnika NATO-a"

Barić je skeptičan oko glasina da bi premijer Andrej Plenković mogao doći na čelo vojnog saveza. "Ja sam i prije izrazio skeptičnost da bi itko iz Hrvatske mogao preuzeti to djelovanje. Gleda se ne samo koliko je netko sposoban za to mjesto, već i što ta zemlja znači u NATO-u. Ako pogledate sve zemlje iz kojih su dolazili glavni tajnici NATO-a, one se zalažu u NATO-u, imaju utjecaj, a što radi Hrvatska, nemam baš pozitivno mišljenje", kazao je. 

Barić je naveo Rumunjsku i Poljsku kao dvije zemlje iz kojih bi mogao doći sljedeći glavni tajnik. "Ne vjerujem da će premijer Plenković postati novi tajnik NATO-a, jer smatram da on nije zainteresiran za tu funkciju. Čini mi se da je usmjeren da osvoji još jedne parlamentarne izbore", zaključio je Avdagić.
 

Pročitajte više