Vrhovni sud ukinuo kaznu od 30 godina zatvora Marku Nikoliću

VRHOVNI sud potvrdio je kaznu Ivici Bertiću za ubojstvo Jamesa Cappaua, koji je ubio Vjeku Sliška, a osuđenima za pomaganje u Sliškovu ubojstvo Samiru Ivoševiću smanjio kaznu, te Marku Nikoliću ukinuo kaznu i odredio ponovno suđenje, priopćeno je danas iz Vrhovnog suda.

Bertić je pravomoćnost presude kojom je osuđen na devet godina zatvora dočekao u pritvoru, kao i Ivošević kojem je kazna od 20 godina zatvora smanjena na 13 godina, dok je Nikolić na dugotrajnu kaznu zatvora od 30 godina, koja je ukinuta, osuđen u odsutnosti.

Vrhovni sud prihvatio je Nikolićevu žalbu i ukinuo prvostupanjsku presudu zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja, te je predmet vraćen Županijskom sudu na ponovno suđenje.

Nikolić je bio osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora od 30 godina kao supočinitelj u ubojstvu Vjeke Sliška.

Djelomično je prihvaćena žalba Samira Ivoševića pa je prvostupanjska presuda o dugotrajnoj kazni zatvora od 20 godina zbog teškog djela pomaganja u ubojstvu preinačena na 13 godina zatvora.

Žalba Ivice Bertića osuđenog zbog teškog ubojstva nije prihvaćena pa je on pravomoćno osuđen na devet godina zatvora.

Županijski sud u Zagrebu je kazne Bertiću, Nikoliću i Ivoševiću izrekao u listopadu prošle godine, a Vijeće Vrhovnog suda je njihove žalbe razmotrilo prošloga tjedna na sjednici održanoj 26. kolovoza.

Bertić je bio Sliškov tjelesni čuvar, a Jamesa Cappaua, belgijskog državljanina i profesionalnog vojnika koji se tijekom Domovinskog rata priključio HV-u, ubio je 22. ožujka 2001. iz osvete nakon što je Cappau na zagrebačkom Preradovićevom trgu ubio Sliška.

Cappau i Sliško su od zadobivenih teških rana nakon nekoliko dana preminuli u bolnici.

Prema prvostupanjskoj presudi, Cappauu su u Sliškovom ubojstvu po prethodnom dogovoru i za novac pomagali Nikolić i Ivošević.

Pročitajte više