Vruće ljeto ne znači i promjenu klimatskih uvjeta

IAKO je globalno zatopljenje zbog neizdrživih ovoljetnih vrućina postalo glavna tema naših razgovora jedno vruće ljeto ne znači i promjenu klimatskih uvjeta, tvrdi austrijski stručnjak za meteorologiju.

Ernest Rudel voditelj odjela za klimu Centra za meteorologiju i geodinamiku u Beču upozorava da standardna razdoblja s kojima rade stručnjaci za klimatske promjene traju 30 godina. Tijekom 30 godina stručnjaci sakupljaju sve podatke i događaje povezane s klimom i zatim ih obrađuju.

Klima je, dakle, samo statistička dimenzija vremenskih uvjeta.

Baš zato Rudel upozorava da moramo biti vrlo oprezni kada izjavljujemo da određene promjene u vremenu označavaju i promjenu klime. Tijekom razdoblja promatranja klimatskih uvjeta, primjećuju se određeni pomaci u različitim smjerovima.

Rudel navodi sljedeći primjer: ako promatramo, na primjer, kišne padaline u Beču u razdoblju od 1961. do 2001. godine statistike pokazuju da je u tom razdoblju palo puno kiše. Ako međutim promatramo razdoblje od 1903. do 2001. godine, podaci pokazuju suprotno.

Znanstvenici se međutim slažu u sljedećem: trenutačno se nalazimo u razdoblju vrlo visokih temperatura koje i dalje rastu.

Stručnjaci za klimatske uvjete ipak ne odbacuju mogućnost da se sljedećih godina suočimo i s vrlo hladnim godinama.

Pročitajte više