Dogovoren datum novog srpskog praznika. Vučić: Slavit će ga Srbi širom svijeta

Foto: EPA

SRBI dobivaju novi praznik koji će se zvati Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, a slavit će se na isti dan u Srbiji i u Republici Srpskoj.

Dogovoren je datum obilježavanja, a riječ je o 15. rujna.

To je danas najavio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Donijeli smo odluku koju ćemo sprovesti u djelo. Dogovorili smo i koji datum da predložimo našim drugim organima, to bi bio 15. 9., dan kada je probijen Solunski front", rekao je Vučić na zajedničkoj press-konferenciji nakon sastanka državnog vrha s političkim predstavnicima Republike Srpske. 

To bi, kako je rekao, bio zajednički obilježen praznik u RS-u, Srbiji i svim srpskim sredinama širom svijeta, gdje bi Srbi, ne smetajući nikome, ne čineći ništa ni protiv koga, pokazali da su isti narod i da je muka, kao i uspjeh jednih, uvijek i muka ili uspjeh onih drugih.

"Nitko nikada neće moći da sruši jedinstvo srpskog naroda", rekao je Vučić i dodao da se prethodnih godina vidjelo kako se to treba činiti, "jer čak i kada ne misle isto s obje strane Drine, nikada se nije mogla čuti loša riječ, a kamoli da jedni drugima zabranjuju ulazak".

Vučić je poručio da je važno da se sačuvaju Srbija i RS od bilo kakvih rizika, ugrožavanja i opasnosti.

"Dosta smo muka i ratova imali u prošlosti. Vreme je mira, za razmišljanje o budućnosti i zato s drugima moramo da razgovaramo, da pronalazimo zajednički jezik. Ali, oni koji misle da prijetnjom sukobima i ratovima mogu da ostvare ciljeve - to je vrlo opasno i uplašeni smo takvim prijetnjama i nadam se da nikome neće pasti na pamet da ih sprovede", zaključio je predsjednik Srbije.

 

Pročitajte više