Vulkan na Havajima prijeti erupcijom nakon 250 potresa u 24 sata, pogledajte snimke

Screenshot: YouTube
 
VLASTI su naredile stanovnicima Havaja da se pripreme na evakuaciju zbog prijetnje erupcije vulkana Kilauea nakon 250 potresa u 24 sata.
 
Geolozi su ranije ovog tjedna zabilježili više od 250 potresa u 24 sata, uzrokovanih urušavanjem kratera u istočnom dijelu vulkana. Upozorili su da bi uskoro moglo doći do erupcije najaktivnijeg od pet vulkana na glavnom havajskom otoku. Većina zabilježenih potresa nije bila jaka, ali u utorak ujutro zabilježen je potres jačine 4,2 stupnja po Richteru.
 
Znanstvenici iz Havajskog opservatorija vulkana (HVO) Američkog geološkog zavoda upozorili su da bi seizmička aktivnost mogla dovesti do snažne erupcije, a na internetu su objavljene snimke koje prikazuju lavu kako se izlijeva niz istočnu padinu vulkana.
 
 
"Magma je možda već dosegla područje ispod kuća"
 
HVO je upozorio da je magma možda već dosegla područje ispod Autoceste 130, glavne ceste koja vodi do popularnog vidikovca, te se približila kućama.
 
"U slučaju erupcije, stanovnici u blizini rasjedne zone ne bi dovoljno rano primijetili znakove. Moraju biti spremni za evakuaciju", upozorio je danas službenik civilne zaštite Talmadge Magno.
 
Nacionalni park Havajski vulkani i obližnja škola su zatvoreni dok traju pripreme za moguću erupciju: "Pripreme uključuju otvaranje skloništa, mobilizaciju policije i drugih sigurnosnih službi te osiguravanje puta za evakuaciju", objavio je ured gradonačelnika glavnog otoka.
 

Pročitajte više