Za Drnovšeka nepotpisani sporazum "još uvijek aktualan"

Slovenski predsjednik Janez Drnovšek izjavio je u subotu da su za njega još uvijek aktualna granična rješenja o kojima se s Hrvatskom pregovaralo 2001. godine, te da će ona biti osnovica za svaki sporazum o granici ili međunarodnu arbitražu.

"Ne bih rekao da je taj sporazum pregazilo vrijeme, on je još uvijek aktualan", rekao je Drnovšek u subotu u razgovoru za koparski studio slovenskoga radija, govoreći o nacrtu dokumenta poznatog kao "parafirani sporazum Drnovšek - Račan" iz 2001. godine.

Drnovšek je rekao da će za Sloveniju rješenja iz tog nacrta biti polazište i u mogućim novim bilateralnim razgovorima o granici s Hrvatskom, te da će u slučaju međunarodne arbitraže to biti "najvažniji sporazum" koji će se morati uzeti u obzir.

Spomenuto rješenje bilo je tekstualno usuglašeno na razini eksperata ministarstava vanjskih poslova, ali ga tadašnji premijeri dviju država Ivica Račan i Janez Drnovšek nikada nisu potpisali niti je pokrenut postupak ratifikacije u parlamentima.

Iako je bivši premijer Ivica Račan u rujnu 2002. godine i službeno obavijestio Janeza Drnovšeka da "parafirani prijedlog sporazuma ne može biti osnova za rješenje problema jer su o njemu negativan stav zauzeli i Sabor i vladajuća koalicija", te da se radilo o "pokušaju bez pravnih učinaka" te pozvao na nove pregovore o rješavanju svih otvorenih pitanja, Ljubljana je u više navrata i ustrajno isticala kako je riječ o dokumentu velike političke važnosti i da ne može ići ispod rješenja koja je za granicu na moru dao spomenuti nacrt sporazuma.

Kako je javio slovenski radio, Drnovšek je u razgovoru za studio Koper rekao da nije pesimist u pogledu odnosa s Hrvatskom s novom hrvatskom vladom, te da su zadnjih godina sve hrvatske stranke vodile naglašenu nacionalnu politiku. Drnovšek je također ocijenio kako će granice u budućoj ujedinjenoj Europi imati "manju praktičnu vrijednost" nego što je sada slučaj.

(HIna) fl br

Pročitajte više