ZAGREB: SKUPŠTINA DONIJELA ODLUKU O ISPLATI DJEČJEG DODATKA

Zagrebačka gradska skupština danas je donijela odluku o isplati dječjeg dodatka do navršene šeste godine za djecu rođenu od 1. siječnja 2004. godine, od kada počinje i njegova primjena. L

Pravo na dječji dodatak stječe i ostvaruje roditelj koji je državljanin Hrvatske, s prebivalištem u Zagrebu najmanje tri godine, za svako rođeno dijete. Visina naknade ovisi o broju malodobne djece u obitelji, isplaćivati će se svaki mjesec, i to za prvo dijete u obitelji 100 kuna mjesečno, za drugo dijete u obitelji 300 kuna te za treće i svako daljnje dijete u obitelji po 600 kuna mjesečno. Pravo na dječji dodatak ostvaruje se podnošenjem zahtjeva Gradskom uredu za zdravstvo, rad i socijalnu skrb.

Skupština odluku obrazlaže kao mjeru protiv nepovoljnih demografskih kretanja.

U prvotnom prijedlogu Gradskog poglavarstva, odnosno SDP-a, za isplatu dječjeg dodatka bilo je predviđeno da se dodatak isplaćuje do navršene treće godine djetetova života, ali je prihvaćenim amandmanom Kluba gradskih zastupnika Hrvatskog bloka isplata dodatka produžena do djetetove šeste godine.

Prihvaćen je i amandman Kluba gradskih zastupnika HNS-a da se dječji dodatak donosi u okviru Programa pronatalitetne politike u Zagrebu, kojim bi se odredile i druge mjere i akcije, poput izgradnje vrtića i druge.

Gradski zastupnici HDZ-a i oporbe smatraju da je prijedlog o dječjem dodatku predizborni potez i da bi sustavne mjere bile bolje. Iako ga drže licemjernim nakon, kako su rekli, rušenja boljeg HDZ-ovog sustava, podržali su ga jer smatraju da je dodatak potreban. Gradski zastupnik Tomislav Jelić (Hrvatski blok) rekao je kako je "neobično da od ljevičara dolaze dobri pronatalitetni prijedlozi".

Zagrebačka Gradska skupština zasjedala je gotovo cijeli dan. Sjednica je počela zviždanjem oporbenih zastupnika u znak protesta na način rada Skupštine, odnosno zbog toga što im je materijal za neke točke, uvrštene po hitnom postupku, dostavljen pred samu sjednicu.

Prihvaćen je i prijedlog odluke o financiranju mjesne samouprave, uz potporu oporbe i suzdržanost HNS-ovaca. Rečeno je da se tim prijedlogom osigurava oko 110 milijuna kuna u idućoj godini za male komunalne akcije.

Prihvaćen je i prijedlog odluke o izmjenama i dopunama zagrebačkog proračuna za ovu godinu, te o zaduženju Grada kod Privredne banke za 250 milijuna kuna.

Nije prošao HNS-ov prijedlog o osnivanje javne ustanove Filmski centar Zagreb na Tuškancu 1, koji je Poglavarstvo jučer po hitnom postupku uvrstilo u dnevni red Skupštine. Iz Zagreb filma pred zastupnike je stiglo nepotpisano pismo u kojem se tvrdi da oni kao trgovačko društvo već obavljaju tu djelatnost. Kod glasovanja su zastupnici SDP-a ostali suzdržani, oporba je bila protiv, pa je osnivanje Filmskog centra ostavljeno za iduću sjednicu Skupštine dok se ne ispita taj slučaj.



Pročitajte više