zagreb: slikar i grafičar bogdan borčić izlaže svoje radove u galeriji "gradec"

Izloženim slikama i grafikama zagrebačkoj se publici večeras u galeriji "Gradec" predstavio slovenski umjetnik Bogdan Borčić. L

Izložbu s 58 grafika i 11 akrilika na platnu nastalih od 1980. do 2003. otvorila je načelnica Odjela za muzejsko-galerijsku djelatnost pri Ministarstvu kulture Maja Juras.

Pri tomu je izrazila nadu kako će izložba radova Bogdana Borčića, koji je obilježio slovensku i međunarodnu likovnu scenu, pridonijeti boljem razumijevanju kultura dvaju naroda.

"Stvaralaštvo Bogdana Borčića sadržajno je osnovano na egzistencijalističkim pitanjima i traženjima odgovora, a koji su u velikoj mjeri obilježili zapadnoeuropsku i američku umjetnost s dramatičnim iskustvom Drugoga svjetskog rata", ističe se u izložbenom katalogu što ga je napisala Katja Ceglar.

Otvaranje izložbe pozdravili su i slovenski veleposlanik u Hrvatskoj Peter Bekeš i direktor galerije "Božidar Jakac" iz Kostanjevice na Krki Bojan Božić.

Izložba je plod te galerije i zagrebačke galerije "Klovićevi dvori".

Bogdan Borčić rođen je 1926. u Ljubljani gdje je polazio i slikarsku školu. Godine 1944. bio je interniran u koncentracijski logor Dachau. Od 1946. do 1952. studirao je slikarstvo na tada novo osnovanoj ljubljanskoj Akademiji za likovnu umjetnost, a studijski se usavršavao i u inozemstvu. Kao grafičar sudjelovao je na brojnim zajedničkim izložbama slovenskih i jugoslavenskih umjetnika u zemlji i inozemstvu te na međunarodnim izložbama.

Za svoj je slikarski i grafički rad primio važne domaće i strane nagrade.

Izložba se može pogledati do 26. listopada.

(Hina) sdju sp

Pročitajte više