Zagrebačka strategija za invalide pozitivan primjer socijalne osjetljivosti

GRAD Zagreb je provedbom Strategije jedinstvene politike za osobe s invaliditetom pružio pozitivan primjer socijalne osjetljivosti prema invalidima, rečeno je na današnjem okruglom stolu "Hendikepirani u prometu".

Pokretljivost osoba s invaliditetom, odnosno pristupačnost javnih ustanova i prostora teško pokretnim građanima bili su glavna tema današnjeg skupa u nazočnosti oko 300 predstavnika udruga invalida iz cijele Hrvatske, te lokalnih i državnih ustanova.

Pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo, rad i socijalnu skrb Zvonimir Šostar upozorio je da je u Zagrebu čak 44 posto javnih objekata potpuno nepristupačno invalidima.

Međutim, arhitektonske se prepreke postupno uklanjaju, a tijekom ove i iduće godine svi semafori u centru grada prilagodit će se slijepim osobama.

Šostar podsjeća da su mjere zagrebačke strategije obvezujuće za sve gradske urede, ustanove i trgovačka društva, te će se strogo nadzirati njihova provedba.

Radi prilagodbe zdravstvenih ustanova Gradski ured za zdravstvo jutros je uputio pismo svim zdravstvenim ustanovama sa zahtjevom da do kraja lipnja prilagode barem jedan sanitarni čvor invalidima, dodao je Šostar.

Predstavnici udruga invalida iz manjih sredina ocjenjuju da je zadnjih godina dosta učinjeno za olakšanje kretanja hendikepiranim osobama, no u mnogim su sredinama oni još uvijek "nevidljivi građani", izolirani u svojim domovima i prepušteni sebi ili svojoj obitelji.

Navode primjer gimnazijalca iz Slatine, odličnog učenika, vezanog za invalidska kolica, koji nastavu od prvog razreda pohađa kod kuće iako je škola udaljena svega 200 metara. Zbog prostornih prepreka mladić izlazi iz svojega stana samo kada ide na liječničku kontrolu u Zagreb.

"To je dječak bez djetinjstva, mladić bez mladosti - samo zbog prostornih prepreka", ističe Društvo invalida Slatine.

Na skupu je zaključeno da se ubuduće više ne smiju graditi novi objekti neprilagođeni invalidima, kao što je lani izgrađena gimnazija u Kutini.

Sve će se hrvatske udruge invalida priključiti obilježavanju Europske godine osoba s invaliditetom, te posebno Tjedna mobilnosti koji će se održati od 16. do 22. rujna ove godine.

Pročitajte više