Zašto bi se država uopće petljala u zabranu rada nedjeljom?

Foto: Damir Špehar/PIXSELL

PONOVNO se aktualiziralo pitanje zabrane rada trgovina nedjeljom. Priča je pokrenuta u uredu predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, koja je primila predstavnike inicijative koja želi ograničiti odnosno zabraniti rad nedjeljom, a danas joj je dodatni vjetar u leđa dao ministar rada Josip Aladrović ustvrdivši da se "time moramo početi baviti".

Trgovci i javnost oko tog pitanja su podijeljeni - dok jedni smatraju da trgovine trebaju raditi nedjeljom, kao i mnogi drugi servisi, ili u najmanju ruku da tu odluku treba prepustiti samim trgovcima, drugi traže da država ograniči rad trgovina jer u tome vide poboljšanje uvjeta radnika u tom sektoru.

>> Ministar o zabrani rada nedjeljom: "Time se moramo početi baviti"

>> Sindikalist: Kolinda će učiniti sve da se rad nedjeljom ograniči

KTC od sljedeće godine neće raditi nedjeljom

Također, kao i u mnogim drugim sektorima, i u trgovini se pojavio manjak radne snage tako da neki ukidanje rada nedjeljom forsiraju i iz tog razloga - jednostavno nemaju dovoljno radnika koji bi pokrivali i vikende.

Trgovački lanac KTC odlučio je dobrovoljno ukinuti rad nedjeljom. Njihova odluka stupit će na snagu početkom sljedeće godine, a već ranije, unazad tri godine, ne rade blagdanima.

Ivica Katavić, predsjednik Upravnog odbora KTC-a, kaže da njihova odluka nije motivirana nedostatkom radnika, već poboljšanjem radnih uvjeta.

“Naša odluka je rezultat poslovnih razmišljanja prethodne tri godine. Da je razlog nedostatak radnika, onda ni u tom razdoblju ne bismo mogli raditi. Razlog je taj što smatramo da ćemo tom odlukom podići nivo zadovoljstva zaposlenih, a dugoročno spriječiti odlazak radnika”, kaže Katavić za Index.

HUP: Naši članovi imaju različita mišljenja o radu nedjeljom, to je kompleksno pitanje

Iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) kažu da i unutar njihovog članstva postoje različita mišljenja o zabrani rada nedjeljom, ali napominju da je trgovina specifičan sektor koji se mora prilagođavati potrebama kupaca koje se razlikuju od tržišta do tržišta, pa čak unutar pojedinih zemalja po regijama.

“HUP smatra da je potrebno napraviti ozbiljnu i sveobuhvatnu analizu mogućih posljedica ukidanja rada nedjeljom u sektoru trgovine jer se time obuhvaćaju, uz trgovine robom široke potrošnje, i trgovački centri, kiosci, pumpe i svi ostali oblici prodajnih prostora te bez dublje analize takve odluke mogu imati dalekosežan utjecaj na uštrb, odnosno, na štetu pojedinih prodajnih formata. Također, potrebno je promotriti rad sektora trgovine i kroz turistički aspekt ne samo za vrijeme ljetnih mjeseci, već kroz sezonski atraktivne događaje poput adventskih događanja u većim gradovima i drugih aktivnosti i događanja ususret blagdanskim periodima. Trgovina je specifičan i dinamičan sektor koji se svojim aktivnostima prilagođava potrebama i zahtjevima kupaca odnosno kupovnim navikama potrošača koje se razlikuju od tržišta do tržišta, pa čak i unutar iste zemlje među pojedinim regijama. 

Pitanje rada nedjeljom nije pitanje samo rada trgovina, već se tada mora uzeti u obzir i rad svih ugostiteljskih i ostalih turističkih djelatnosti pa i šire, u smislu drugih djelatnosti. Zanimljivo je i pitanje primjerice novinskih izdavača u kontekstu distribucije novina putem trgovina u manjim mjestima i njihovog rada nedjeljom? Brojna su pitanja na koja se mora dati vrlo ozbiljan i argumentiran odgovor. Iz dosadašnjih rasprava s članovima postoje različita odnosno podijeljena mišljenja unutar HUP-Udruge trgovine po pitanju reguliranja rada nedjeljom. Očekujemo da nas se kao aktivnog socijalnog partnera uključi u izradu predmetnog propisa“, stoji u odgovoru HUP-a.

Munjiza: Odluka KTC-a pomoći će i drugim trgovcima da sagledaju dobre i loše strane odustanka od rada nedjeljom

Drago Munjiza, konzultant koji je sada i član Upravnog odbora kutinske trgovačke tvrtke Lonia, komentirao je KTC-ovu odluku o prestanku rada nedjeljom. 

“Predsjednik Upravnog odbora KTC-a, koji je ujedno i predsjednik sektora trgovine pri HGK, duže se vrijeme zalagao na nivou HUP-a i HGK-a (i prije nego što su započeli izazovi s nedostatkom radne snage) za regulaciju rada nedjeljom. Kako je KTC prisutan na tržištu već tridesetak godina, te sigurno ima zabilježene efekte na promet, profit i zadovoljstvo radnika KTC-a, ali prikuplja i podatke iz okruženja i inozemstva, najbolju i najlošiju praksu po pitanju rada/nerada nedjeljom, te posljedične efekte.

Manjak radne snage samo ubrzava odluke za koje se on osvjedočeno zalagao duži niz godina, a sada se u praksi pokazao kao netko tko čini ono o čemu govori. Takva odluka i njene mjerljive posljedice pomoći će i drugim trgovcima da sagledaju dobre i loše strane ovakve jednostrane odluke”, kaže Munjiza.

S obzirom na to da trgovačkim lancima nitko ne brani da ne rade nedjeljom, pa su neki odlučili da neće raditi, a s druge strane dijelu trgovaca bi zabrana nanijela štetu, postavlja se pitanje zašto bi se država, odnosno zakonodavac time bavio.

Što vi mislite? Recite nam u anketi!


*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa, kako bi smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost Indexovih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima, niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Pročitajte više