Završilo suđenje tzv. međimurskoj zločinačkoj organizaciji, presuda u ponedjeljak

PRED Vijećem Općinskog suda u Čakovcu pod predsjedanjem suca Rajka Kipkea danas je iznošenjem obrane nekolicine optuženika završilo suđenje tzv. međimurskoj zločinačkoj organizaciji, a pravorijek će biti izrečen u ponedjelajk, 10. veljače.

Rasprava je trajala 50 dana, a prvom optužnicom za udruživanje u tzv. zločinačku organizaciju bile su obuhvaćene 23 osobe, a promijenjenom optužnicom 13.

Obrana je u tijeku postupka isticala kako nije dokazano da postoji kriminalna skupina kakva je u Kaznenom zakonu opisana kao zločinačka organizacija. Optužba je pak tvrdila da zločinačka organizacija postoji, ali da je riječ o zločinačkoj organizaciji nižeg stupnja, na što je obrana uzvratila da u zakonskom tekstu koji je doista nedorečen i nedovršen ipak nema stupnjevanja zločinačke organizacije.

Odvjetnik Željko Pilipović je podsjetio da je u hrvatskoj pravnoj praksi do sada poznat samo jedan slučaj suđenja zločinačkoj organizaciji i to u Zagrebu. ´Nezahvalno je uspoređivati ta dva slučaja, jer su u Zagrebu bila posrijedi doista najteža kažnjiva djela, ubojstva, ucjene, preprodaja droga i sl. Težina i tzv. društvena opasnost onog čemu se sudilo u Remetincu i djela koja se stavljaju na teret optuženima u Čakovcu pokazuju da se to razlikuje kao nebo i zemlja´, rekao je Pilipović. Dodao je da se Županijski sud u Zagrebu nije dao impresionirati težinom kažnjivih djela, pa vjeruje da će na tragu takve sudske prakse postupiti i vijeće Općinskog suda u Čakovcu.

Skupina je optužena za udruživanje radi ilegalna prebacivanja stranaca preko državne granice 2000. i prva tri mjeseca 2001., čime su pribavili nepripadnu materijalnu korist od 600 tisuća njemačkih maraka.

Pročitajte više