Željezarina koordinacija sindikata: Nijedna ponuda nije prihvatljiva

KOORDINACIJA sindikata za opstojnost sisačke Željezare ocijenila je da su sve četiri ponude za kupnju te tvornice neprihvatljive jer ne jamče prijenos ugovora o radu zaposlenima i ne nude nužnu modernizaciju pogona, izjavili su danas za Hinu nakon sastanka Koordinacije glavni sindikalni povjerenici Mato Somić i Ivica Kenda.

Koordinacija je poduprla ministra gospodarstva Ljubu Jurčića i stečajnog upravitelja Iliju Marića u odluci da se obavi novi krug razgovora s ponuđačima.

Ponude su otvorene u srijedu, a podnijele su ih slovačka tvrtka ´Zeleziarne Podbrezova´, talijanska ´Zinchitalia´, švicarska ´Dufercoe´ i austrijska ´Olmax´ iz Graza.

Radnici traže da se izabere najpovoljnija i najbolja ponuda, t.j. da se zadrži što veći broj od sadašnjih 1700 zaposlenih te da novi vlasnik zajamči ulaganje u modernizaciju, posebno u čeličanu, koja je ključna za održanje i razvoj cijele tvornice, istaknuo je glavni povjerenik Hrvatskog sindikata metalaca Hrvatske udruge sindikata u Željezari Ivica Kenda.

´Sindikati će imati razumijevanja ako se o izboru novog vlasnika ne odluči ni do kraja idućeg tjedna, ako se pregovori s ponuđačima produže te traže da se donese najbolja odluka´, rekao je glavni povjerenik Podružnice SMH Mato Somić.

Koordinacija očekuje da će stečajna Uprava i stečajni upravitelj Ilija Marić do 25. siječnja isplatiti minimalne plaće za 2000 radnika Željezare i Remont Capraga i tako ispuniti preuzetu obavezu sa sastanka u Vladinu Uredu za socijalno partnerstvo.

Glavni povjerenik Podružnice SMH u Remont Capragu Ivica Radošević zatražio je da se zajedno sa Željezarom odluči i o sudbini te tvornice s oko 250 radnika koji su od prosinca prošle godine na čekanju jer im Uprava nije organizirala posao. Radošević je zatražio od stečajne Uprave Željezare, vlasnika Remont Capraga, da se utvrdi odgovornost direktora te tvornice Drage Pejića i suradnika što nisu omogućili rad i posao za 270 radnika, od kojih je 20-ak u zadnje vrijeme dalo otkaze i napustilo poduzeće u potrazi za sigurnijim poslom. Također traže imenovanje nove uprave poduzeća.

Stečajni postupak nad Željezarom iz Trgovačkog suda u Zagrebu prenesen je 13. siječnja u Trgovački sud u Sisku kao mjesno nadležnu sudu, priopćila je Koordinacija. Taj sud je osnovao Stečajno vijeće s predsjednikom Mihaelom Kovačićem na čelu, a članovi su Ivica Omazić i Berislav Belec, koji je i stečajni dudac. Stečajni upravitelj je ostao Ilija Marić kojega je imenovalo Stečajno vijeće Trgovačkog suda u Zagrebu u rujnu 2001.

Pročitajte više