Matovilac - vitaminska bomba na vašem tanjuru!
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: Shutterstock
STIGLA je zima. Stigao je i matovilac! Ljubitelji hladnoće došli su na svoje, ali i ljubitelji ove atraktivne zimske salate!
Matovilac je sitna, jednogodišnja biljka iz porodice odoljena. Listovi su složeni u rozetu, a što su mlađi, matovilac je ukusniji. Kao i drugo lisnato povrće matovilac sadrži klorofil, a središnji atom u molekuli klorofila je magnezij, jedan od najvažnijih minerala u našem tijelu koji povećava otpornost na stres, jača srce i sprječava oštećenja srca. Najukusniji je tek ubran iz vrta, a ukoliko ga predugo držite u hladnjaku gubi na kvaliteti. Matovilac obiluje vitaminima A i C te je bogat izvor željeza i kalija. Salata od matovilca ima 10 puta više vitamina nego salata glavatica. Također ne treba zanemariti povoljan odnos kalcija, magnezija i fosfora koji sadrži matovilac, a koji doprinose uravnoteženom dnevnom unosu ovih makrominerala.
Zahvaljujući i folnoj kiselini matovilac je izvrstan prilog salatama, posebice za žene. Dodatno sadrži i ostale vitamine B skupine i beta karoten (vitamin A) te zajedno s vitaminom C pozitivno utječe na živčani sustav. Listići su mu mali, tamnozelene boje i vrlo su nježni. Matovilac se preporuča za jačanje cijelog organizma.
Od njega možete pripremiti ukusne salate, pa je tako odličan u kombinaciji sa ostalim salatama i raznim drugim aromatičnim travama, kao što su peršin, korijandar i bosiljak. U većini slučajeva poslužuje se uz jela od ribe i bijela mesa.
Izvor: Fit-team
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Tražimo sadržaj koji
bi Vas mogao zanimati
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
Učitavanje komentara
Tražimo sadržaj koji
bi Vas mogao zanimati
bi Vas mogao zanimati