I Fucking Love Science: Hrvatska predvodnica obveznog cijepljenja

Foto: Guliver Image/Getty Images

ODLUKA Ustavnog suda RH o obveznom cijepljenju djece privukla je pozornost svjetskih medija, pa je tako nakon "The Daily Beasta" i popularni znanstveni portal "I Fucking Love Science" objavio članak o odluci hrvatskih sudaca.

I oni poseban naglasak stavljaju na zaključak kako samostalno odlučivanje hoće li cijepiti svoju djecu nije ustavno pravo roditelja. U rješenju suda stoji da je pravo djece na zdravlje važnije od prava roditelja na izbor.

"Hrvatska i Slovenija predvodnice su onih koji se zalažu za obvezno cijepljenje. Dok većina država potiče cijepljenje te u nekim slučajevima i daju financijske poticaje, malo je onih kod kojih je cijepljenje djece obvezatno", stoji u tekstu.

Prema istraživanju u 29 europskih zemalja, 15 zemalja nema nikakvu obvezu cijepljenja, dok ostalih 14 zemalja ima bar jedno obvezno cijepljenje u svom zdravstvenom sustavu. Štoviše, većina njih nameće zakone, predviđa klauzulu izuzeća ili je cijepljenje obvezno samo za mali broj bolesti, napominje se u tekstu.

Program obveznog cijepljenja u Hrvatskoj obuhvaća cijepljenje protiv difterije, tetanusa, dječje paralize, hripavca, tuberkuloze, meningitisa od uzročnika Haemophilus influenca tip B, hepatitisa B, ospica, rubeole i zaušnjaka.

Većina bolesti protiv kojih je uvedeno obavezno cijepljenje gotovo u potpunosti iskorijenjena u Hrvatskoj. Difterija, hripavac, ospice, rubeola, poliomijelitis i zaušnjaci u Hrvatskoj su praktički nestali, tetanus je u odnosu na početak cijepljenja reduciran za 97 posto, tuberkuloza za 93 posto, a hepatitis B, protiv kojeg se obavezno Hrvati cijepe od 1999. godine, za 65 posto.

Neki roditelji strahuju da bi zbog cijepljenja njihovo dijete moglo oboljeti od drugih bolesti. Zbog mogućih nuspojava roditelji su u 2012. godini odbili cijepiti 28 djece, a taj se broj u samo prvih devet mjeseci prošle godine popeo na 143 slučaja. Roditelji su pokrenuli i peticiju protiv obveznog cijepljenja s naglaskom na tome da cijepljenje zdrave djece predstavlja opasnost za njihovo zdravlje.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara