Nova sjednica hrvatsko-slovenske komisije u četvrtak u Samoboru

REŽIM prelaska granice za pogranično stanovništvo i teme iz nadležnosti carine, prometnog povezivanja, ribarstva i turizma bit će teme sjednice Stalne mješovite komisije za provedbu Sporazuma između Republike Hrvatske i Republike Slovenije o pograničnom prometu i suradnji (SOPS) četvrtak u Samoboru, priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova u srijedu.

Provedba SOPS-a dodatno je intenzivirana od 1. travnja jer otad više nije dopušteno prelaziti hrvatsko-slovensku državnu granicu izvan graničnih prijelaza bez odgovarajućih pograničnih dokumenata, stoji u priopćenju.

Zbog toga je u proteklom razdoblju zabilježen porast broja tih dokumenata, pa je, kako se navodi, do 29. svibnja izdano 5636 pograničnih propusnica i 1130 poljoprivredničkih uložaka, ali time još nisu obuhvaćeni svi stanovnici iz tog područja koji imaju potrebu dnevnog prelaženja granice radi odlaska na posao ili školu ili zbog obrade poljoprivrednih površina koje posjeduju na drugoj strani granice.

Također će se intenzivirati otvaranje graničnih prijelaza za pogranični promet te će tako, do sredine lipnja, proraditi granični prijelazi Prilišće-Žunići, Pravutina-Krasnec, Preseka-Središće ob Dravi i Gornji Čemehovec-Stara Vas-Bizeljsko, dok će tijekom srpnja biti otvoreni prijelazi Blaževci-Sodevci, Vivodina-Krmačina, Obrež-Božakovo, Novo Selo Žumberačko-Planina v Podboču, Luke Poljanske-Podčetrtek i Kraj Donji-Rakovec.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do kraja godine izgradit će se i staviti u funkciju preostali granični prijelazi predviđeni SOPS-om, kaže se u priopćenju.

U priopćenju se ističe i kako je granični prijelaz Preseka-Središće ob Dravi izgrađen i u potpunosti opremljen sukladno predviđenim standardima za granične prijelaze za pogranični promet te ga je hrvatska policija preuzela 30. svibnja, od kad je moguć i promet preko njega.

(Hina) pp/dam rt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara