Majka svih cesta

Foto: TopGear

DOBRODOŠLI na naše najambicioznije cestovno putovanje – od Chicaga do L.A.-a po Route 66. U Bugattiju Veyronu. Epska cesta za epski automobil.

“Boo ghati?” “Ti si neki poznati lik?”

To me, na pretrpanom doku Santa Monica s pogledom na L.A. s desne strane i Tihi ocean s lijeve, upitala lažna plavuša (kosa obojena u porculansko bijelu boju, goleme sise s više silikona nego u omanjoj bolnici, uske svjetlucave hlačice), koja se nagnula preko Veyronovih vrata, a njezine su mi duge i podjednako lažne trepavice gotovo iskopale oči. “Oćeš me provozati?”

“Ne bih rekao”, odgovorio sam. “Nisam poznat. Ja sam Britanac i ovo nije moj automobil”.

Ponašanje lažne plavuše promijenilo se iz koketirajućeg u prkosno brže nego što Veyron ubrza do 100 km/h. “Onda, odjebi s doka!”. Okrenula se i otišla praćena zvukom 15-cm visokih peta koje su udarale šetalištem u potrazi za nekim bogatašem te, s vremenom, vrlo unosnom brakorazvodnom parnicom.

I u tom me trenu preplavi onaj omamljujući osjećaj ushita i potpunog olakšanja što sam uspio isporučiti hiperautomobil najviše brzine od 410 km/h i cijene od oko 2,3 milijuna € - nedvojbeno najbolji automobil na svijetu, provezavši ga najduljom i najotkačenijom cestom kojom smo ikad vozili (3868 km od Chicaga do dokova L.A.-a) bez ijedne ogrebotine, kazne za prekoračenje brzine ili epskog sudara koji bi skinuo rekord retweetova. Sedam dana dugo putovanje čudnim, suncem okupanim dionicama završilo se odjebom sponzoruše s više umjetnih i plastičnih dijelova nego što ih ima u Legovoj tvornici i sisama koje bi mogle ispuniti omanji prtljažnik. Kako je to bilo dobro cestovno putovanje!

Putovanje ja započelo, naravno, na početku dvije vremenske zone, sedam dana ranije na istočnom kraju Route 66, na obalama jezera Michigan….

TopGear Hrvatska na kioscima od 04.08., i dalje po opuštenoj ljetnoj cijeni od 9,75 kuna na 150 stranica.

Pročitajte više