ADAC upozorava: Ako imate ovu dječju sjedalicu, odmah je prestanite koristiti

Foto: ADAC

CRVENO UPOZORENJE za roditelje: u aktualnom testu dječjih sjedalica koje je napravio ADAC izdvojena je stolica "Viaggio Twist" u kombinaciji s "Base Twist" iz Peg Perega i njemački je automobilski klub odlučio upozoriti na ovu dječju sjedalicu čak prije službenog objavljivanja testa.

U prvim testovima sudara došlo je do katastrofalnog rezultata. Tijekom testa frontalnog sudara s lutkom od 15 kilograma privezanom suprotno od smjera vožnje, potporna noga se slomila na zglobu na vrhu Isofix baze. Tada se školjka sjedala odvojila od Isofix baze i poletjela naprijed zajedno s lutkom. Stoga postoji veliki rizik od ozljeda djeteta tijekom testa sudara.

 

Visoki rizik od ozljeda također se može pretpostaviti u testu sudara s lutkom od 15 kilograma privezanom u smjeru vožnje. Tijekom ovog testa potporno stopalo također se odvaja od Isofix baze. Tada su sile koje djeluju pri udaru razderala plastično kućište baze i lutka se odbacila daleko gore i naprijed, doslovno katapultirala kroz kabinu. Postoji velika opasnost da će dijete udariti u prednje sjedalo ili krov vozila. Rizik da djeca budu bačena na prednje sjedalo ili krov vozila u hitnim slučajevima je ogroman.

Prema vlastitim informacijama, proizvođač je sada prestao prodavati model Viaggio Twist kao mjeru predostrožnosti, nakon što je proizvod predstavljen na tržištu tek u listopadu 2023. godine. Odobren je za djecu visine između 61 i 105 centimetara i starosti od oko šest mjeseci do oko četiri godine. U Njemačkoj je do sada prodano samo nekoliko primjeraka. Uzorci proizvoda za testiranje dječje sjedalice koje je u tijeku kupljeni su u Italiji.

Ako posjedujete takvu sjedalicu, iako ne postoji zakonsko pravo povrata, pogođeni korisnici bi ipak trebali inzistirati na dobroj volji korisničke službe.

ADAC testovi dječjih sjedalica imaju strože kriterije od onih propisanih zakonom (UN Reg. 129) - temelje se, između ostalog, na standardima Euro NCAP testova sudara s brzinom od 64 km/h za testove. ADAC test će dati detaljne rezultate za 24 modela dječjih sjedalica 21. svibnja 2024.

Pročitajte više