Ford GT postaje hibrid!?

FORD navodno sprema novu generaciju modela GT. Treća verzija legendarnog američkog sportaša bi u ovoj inkarnaciji trebala imati hibridni pogon, i to V8 benzinac uparenom s električnim motorom,. Time bi njegove performanse postale konkurentnim McLarenu ili Ferrariju, no uz znatno manju cijenu.

Podsjetimo, originalni model je prodavan tijekom 60-ih godina prošlog stoljeća, a druga je generacije odigrala pomalo neslavnu ulogu sredinom prošlog desetljeća te ih je svega 100-tinjak stiglo do Europe. Kako bi se odmaknuo od druge i ne baš uspješne generacije, koja se velikim dijelom ugledala na original, u Fordu su navodno dizajn novog automobila odlučili znatno modernizirati. Ipak, ukupno gledajući dimenzije i proporcije ovog automobila ne bi trebale biti mijenjane.

Tako će najveću novinu ovog automobila činiti kompresorski V8 središnje smješteni motor koji će pokretati stražnje kotače. Električni će dio pogonskog sklopa pokretati prednje kotače i njima će se snaga i moment isporučivati prema želji vozača, odnosno pritiskom prekidača. Drugim riječima, radi se o set-upu sličnom onome kod Porschea 918 Spyder. Kada svemu dodamo spot-start sustav i kraću električnu autonomiju GT će jasno ukazati na Fordove "zelene" namjere i time dodatno osnažiti svoju ulogu tzv. showcase vozila.

Ukupna snaga pogona će se navodno kretati oko 600 KS, što će GT-u omogućiti performanse dostojne supercar naslova. Posebice ako u obzir uzmemo činjenicu kako će GT-ova šasija biti izrađena od aluminija, a karoserijske površine od kompozitnih materijala, pa mu ukupna masa neće prelaziti 1.400 kg. Dakle, bit će 200-tinjak kilograma lakši od svog prethodnika, odnosno moći će ubrzati do 100 km/h za oko 3 sekunde, a najveća brzina bi mogla prelaziti 320 km/h.

Za sada još nema konkretnih informacija kada bi mogli vidjeti ovaj novitet, ali mnogi vjeruju kako bi premijera mogla biti održana unutar 18 mjeseci.

Pročitajte više