FOTO, VIDEO 35 godina baby Benza: Kako se Mercedes spustio među narod

 Foto: Mercedes

STIGAO je kao posljedica Mercedesovih težnji da postane dostupniji, ali i kao svojevrsni odgovor na konkurentsku "kockicu", a ostavio je neizbrisiv trag u povijesti automobilizma, utrvši put dolasku C klase. 
 
Bio je kraj 1982. godine, 8. prosinca Mercedes je predstavio W201, najdostupniji model tvrtke koji je instantno postao prodajni hit i ostao omiljen među širom populacijom. Stoga ne čudi što je stekao brojne nadimke, a onaj baby Benz ostao je aktualan i danas, nakon 35 godina. Legenda kaže da su u Mercedesu s razvojem ovog modela krenuli davne 1973. godine.
 
 
Nema sumnje da je odluka američkog predsjednika Cartera da postavi prosjek potrošnje na američkom tržištu od 8,3 l/100 km za svaku kompaniju bila problem, a u Mercedesu pogodovala je odluci o razvoju manje limuzine. Već 1974. u Mercedesu su odlučili da "mali Mercedes" mora biti tipičan Mercedes, ali i jasno se distancirati od Forda i Opela. 

Mercedes je model 190 u proizvodnji zadržao jako dugo, sve do 1993. godine kad je javnost ugledala C klasu. U više od desetljeća egzistencije najmanji je Mercedes nanizao niz uspjeha, prodajnih i sportskih, a mnoge atraktivne izvedbe učinile su ovaj model besmrtnim. I što je bitno, vrlo poželjnim klasikom. U manje od 4,5 metara Bruno Sacco uspio je napraviti bezvremenski oblik i prepoznatljiv Mercedes koji i danas izgleda oku ugodno. I ne samo to, s koeficijentom otpora zraka od 0,34 imao je najbolju aerodinamiku u gami, ali i jednu od najboljih u segmentu. 
 
Ako je W124 najbolji i najkvalitetniji Mercedes svih vremena, onda W201 nije daleko. U svoje je vrijeme to bio četvrti model tvrtke, ali i osnova daljnjeg širenja na tržištu, pa su u Mercedesu razvoj 190-ke shvatili izuzetno ozbiljno. 
 
 
Baby Benz debitirao je s dva skromna četiri-cilindraša, karburatorskog od 90 KS iza oznake 190 te modernijeg 190E s izravnim ubrizgavanjem i 122 KS. Gama se dalje širi 190 D inačicom od 72 KS, poznatom i kao najtiši dizelaš svog vremena. Prava stvar dolazi 1986. godine s dizelskim petcilindrašem, 190 D 2.5 Turbo, od 122 KS. S druge strane stajao je M103 u sklopu 190 E 2.6, redni šest-cilindraš sa 166 KS. 
 
Vjerojatno najslavnija izvedba bila je 190 E 2.3-16 s četiriventilskom tehnologijom i respektabilnih 185 KS, a kojeg je od 1984. vozio i Ayrton Senna (i pobijedio). Ovdje spomenimo i najboljeg od najboljih, 190 E 2.5-16 Evolution II s 235 KS.  
 

Osim uvjerljivih performansi prethodnik C klase uveo je nove standarde sigurnosti. Posebna pažnja posvećena je pasivnoj sigurnosti na koju se itekako mislilo u projektiranju konstrukcije vozila. Mercedes je visoke kriterije zadržao i na tako malom modelu pridavajući istovremeno i važnost optimizaciji po pitanju konačne mase, a time i voznih osobina. W201 je prvi Mercedes s uzdužnim nosačima u krovu, ali i dodatnim zonama deformacije izrađenim od čelika povišene čvrstoće. 
 
Ukupno je tijekom 11 godina, do kolovoza 1993. godine, proizvedeno 1.879.629 komada ovog Mercedesa. 
 
Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Mercedes, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Mercedes

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više