Mini Vision Urbanaut je auto koji nudi bijeg od stresa

Foto: MINI

MINI se posljednjih godina udaljio od iskonske ideje po kojoj je bio poznat, a sada je otišao korak dalje. 

Mini odavno nije minijaturan, pa ni malen. Novi koncept to najbolje pokazuje. Ime mu je Vision Urbanaut, a, najkraće rečeno, radi se o polivalentnom monovolumenu čiji je glavni cilj učiniti boravak putnicima što ugodnijim. 

I to posebno kada se vozilo zaustavi. Tada će dio kokpita nestati, a vozačevo sjedalo postati dnevni krevet. Po potrebi je moguće prednja sjedala zakretati. Lounge osjećaju doprinosi stražnja klupa kao dio tzv. "dobnog kuta" koji ima zasebnu rasvjetu, stol, pa i biljku. Vratimo se na onaj dnevni krevet i dodajmo kako se vjetrobran otvara, pa se dobiva efekt lođe. Realno, kad se sve sagleda u globalu, ovaj Mini je poput dnevnog boravka.

A za potpuni ugođaj tu je posebna konzola koja izgleda poput antistres kamenja, a nudi tri "Mini momenta", i to Chill, Wanderlust i Vibe. Prvi donosi ugođaj za opuštanje, drugi za tulumarenje, a treći je namijenjen vožnji. 

A kad je dizajn u pitanju, gotovo sve je novo. Najkompleksniji dio je sustav otvaranja vrata, a najzanimljiviji prednja svjetla koja su skrivena dok se ne uključe. Naravno, potonja su interaktivna i putem njih se može komunicirati s okolinom. Ovisno o izabranom Mini momentu, mijenja se i rasvjeta, a to uključuje i kotače. 

I konačno treba reći kako je pogon električni, a predviđen je i sustav autonomne vožnje. 

Pročitajte više