Moskva ima najgore prometne gužve na svijetu

Poznati proizvođač navigacijskih sustava iz Amsterdama, tvrtka TomTom, objavio je rezultate svoje godišnje ankete o globalnom stanju prometa. Rezultati ove godine pokazali su da vozači u prosjeku svake godine provedu čak 8 dana svojih života zaglavljeni u prometnim gužvama. Zanimljivo je napomenuti da istraživanje pokazuje kako su sporedni prometni pravci zakrčeniji od onih glavnih pa je prometne gužve u nekim gradovima doslovno nemoguće izbjeći.

###

Kako tvrdi TomTom, najzakrčeniji grad na svijetu je Moskva gdje prometni indeks iznosi visokih 74 posto, a baziran je na usporedbi vremena potrebnog za putovanje u vrijeme kada nema gužve s onim u vrijeme najvećeg 'krkljanca'. Drugim riječima, Moskovljani na svakih sat vremena vožnje provedu dodatne 74 minute čekajući u koloni. Nakon Moskve slijedi Istanbul s indeksom od 62%, zatim Rio de Janeiro (55%), Mexico City (54%), Sao Paulo (46%), Palermo (39%), Rim (37%), Los Angeles (36%) i Dublin (35%).

'Tradicionalne metode borbe protiv prometnih gužvi poput gradnje novih prometnica ili proširenja postojećih više nisu učinkovite kao prije' komentirao je izvršni direktor u TomTom-u Harold Goddijn.

Pročitajte više