Nova se Alfa proizvodi u Poljskoj. U Italiji su poludjeli

Foto: Alfa Romeo

MARKA ALFA ROMEO, u vlasništvu Stellantisa, čvrsto je ukorijenjena u talijanskoj automobilskoj povijesti. Ovog su tjedna predstavili svoj mali SUV imena Milano, naravno nazvan po gradu gdje je Alfa Romeo osnovan 1910. godine i koji je sinonim za dizajn i modu. Međutim, automobil je izrađen daleko od Milana: u gradu Tychy u Poljskoj te je tako postao prvi model Alfa Romea koji se u potpunosti proizvodi izvan Italije.

Urso: To je protuzakonito!

Međutim, reakcija talijanske vlade koju vodi populistička premijerka Giorgia Meloni bila je furiozna. 

"Automobil koji se zove Milano ne može se proizvoditi u Poljskoj. To je zabranjeno talijanskim zakonom", rekao je ministar industrije Adolfo Urso u Torinu. Pritom je mislio na zakon iz 2003. koji zabranjuje da proizvodi koji "zvuče" talijanski ne budu proizvedeni u Italiji.

"Ovaj zakon kaže da se ne smiju davati izjave koje dovode potrošača u zabludu. Dakle, automobil s imenom Milano mora biti proizveden u Italiji. Inače je riječ o obmanjujućoj izjavi koja nije dopuštena prema talijanskom zakonu", rekao je Urso.

Cijena niža za 10.000 eura

Vlada Giorgie Meloni mjesecima je u sporu s francusko-talijanskim proizvođačem automobila Stellantis. Vlada se zalaže za plan povećanja domaće proizvodnje automobila na milijun jedinica godišnje. Izvršni direktor Stellantisa Carlos Tavares objasnio je da će proizvodnja Milana u Poljskoj umjesto u Italiji smanjiti prodajnu cijenu za 10.000 eura.

Automobilska tvrtka Stellantis nastala je spajanjem Fiat Chryslera i francuske PSA grupe u siječnju 2021. Uključuje marke kao što su Opel, Peugeot, Fiat i Alfa Romeo. U Italiji grupa zapošljava oko 43.000 ljudi - prije spajanja 2021. bilo ih je više od 51.000.
 

Pročitajte više