Povratak Peugeotove legende u izdanju koje osvaja na prvi pogled

Foto: Peugeot

LEGENDARNI Peugeot 504 Coupe vraća se na scenu, i to u vrlo ozbiljnom električnom izdanju.

Ime mu je e-Legend i želi postati legenda kao jedan od najozbiljnijih električnih bolida današnjice, barem kad je Europa u pitanju. Izuzmemo li R8 e-tron, malo koji proizvođač je ponudio sportski automobil s tako ozbiljnim električnim pogonom. I još k tome u tako zanimljivom retro izdanju.

I dok je, primjerice, Jaguar odlučio svoj najpopularniji model, slavni E-Type, samo elektrificirati, u Peugeotu su iz korijena mijenjali stvari i ponudili retro koncept.

A ovo nije samo automobil koji treba gledati. Još veće uzbuđenje pružit će u vožnji, kada će vozaču na raspolaganju biti električna propulzija s maksimumom od 340 kW (462 KS) i 800 Nm. Stoga ne čudi što je odabran i pogon na sve kotače. Na 100 km/h stiže za manje od 4 sekunde, vozi do 220 km/h i pritom se ne morate brinuti kad će se isprazniti baterije. Ugrađen je set kapaciteta čak 100 kWh pa e-Legendom možete ploviti i do 600 km. A svega 25 minuta punjenja na ultra-snažnom priključku dovoljno je za novih 500 km.

Naravno, u Peugeotu se predvidjeli i sustav autonomne vožnje pa se vozač i putnici mogu posvetiti svojim omiljenim aktivnostima: igranju integrirane videoigrice ili gledanju filma na zakrivljenom središnjem zaslonu automobila.

Novost je da se nudi i tzv. Sharp modalitet u kojem će auto samostalno voziti vrlo aktivno. Pitanje je samo koji mazohist bi volio da ga robot vozi na nož.

Ima tu još toga poput Focal ozvučenja te Soundhound sustava osobnog asistenta, baš kao što je to Siri kod zaljubljenika u "jabuke".

4,65 metara dug coupe u širinu mjeri 1,93 m i visok je tek 1,37 m. Postavljen je na 19-inčne naplatke, a unutra krije potpuno novi dizajn interijera. Naime, cijela kabina presvučena je zaslonima koji interpretiraju stvarne materijale.

Ukupno je to 16 zaslona različitih veličina, kao na primjer: 49-inčni zakrivljeni zaslon smješten nasuprot putnicima, 29-inčni zasloni u vratima ili 12- inčni zasloni ugrađeni u svako od sjenila za zaštitu od sunca. S druge strane, dizajn sjedala u obliku slova H i vertikalne podstavljene obloge nadahnuti su originalnim 504 Coupeom.

Pročitajte više