Španjolska: Ograničenjem brzine do manje potrošnje

ŠPANJOLSKA je odlučila smanjiti najveću dozvoljenu brzinu na svojim prometnicama sa 120 na 110 km/h, kao dio mjera štednje goriva.

Mjere štednje uzrokovane su trenutnom situacijom rasta cijena nafte, ali i velike zavisnosti gospodarstva o energentima iz inozemstva. Primjera radi, Španjolci su posebno osjetljivi na trenutno stanje u Libiji, otkuda na njihovo tržište dolazi 13% nafte.

Za sada je zamijenjeno, odnosno postavljeno preko 6.000 oznaka s novim ograničenjem na postojeće prometne znakove. Španjolski je zamjenik premijera ovu mjeru objasnio riječima "bit ćemo malo sporiji, ali ćemo zato uštedjeti nešto goriva i potrošiti manje novca". Novi vladin potez komentirao je i dvostruki svjetsi prvak Fernando Alonso rekavši kako će sada biti još teže ostati budnim za volanom.

Ova bi mjera prema sadašnjim najavama trebala biti privremena tj. ostat će na snazi najmanje do kraja lipnja, a do tada će biti odlučeno što dalje. Naravno ima onih koji joj se i protive, no vlada računa kako će snižavanje dopuštene brzine rezultirati smanjivanjem potrošnje za oko 15%, dok opozicija kaže kako će to prije biti oko 5%.

Prekoračenje maksimalne dozvoljene brzine za do maksimalno 30 km/h (do 140 km/h) Španjolci globe sa 100 eura, dok je za brzine više od 140 km/h kazna 300 eura.

Španjolska vlada nastoji uštedjeti na gorivu i na druge načina, a od onih vezanih za automobile vrijedi izdvojiti poticaje, odnosno porezne olakšice za kupnju guma s niskim otporom kotrljanju i sl.

Pročitajte više