Što je s Fordom? U Europi dijele tisuće otkaza, a sebi isplaćuju milijune

Foto: Ford

JIM HECKETT, prvi čovjek Forda, tijekom prošle je godine samo od fiksne plaće dobio 1,8 milijuna dolara, a zaradio je puno više.

U javnosti su itekako odjeknuli podaci o primanjima visoko pozicioniranih Fordovih djelatnika Tako je Jim Heckett tijekom prošle godine prihodovao nevjerojatnih 17,8 milijuna dolara. Fiksna plaća mu je spomenutih 1,8 milijuna dolara, a razlika je 12,7 milijuna nagrade u dionicama te 3,3 milijuna dodatnih poticaja. Prevedeno, kako je prosječna godišnja plaća u Fordu 64.310 dolara, on ih je zaradio 276. Recimo i kako je godinu prije zaradio milijun dolara manje.

I drugi šefovi mogu biti zadovoljni. Tako je Bob Shanks, financijski direktor Forda, prošle godine zaradio 8,4 milijuna, osjetno više nego 2017. godine kad je prihodovao 6,7 milijuna. Izvršni predsjednik Bill Ford je zaradio 13,8 milijuna, a samo 245.000 dolara je spalio na korištenje zrakoplova u privatne svrhe. 

Osjetno manje zaradili su Jim Farley s 5,9 i Joe Hinrich s 5,8 milijuna. Ovdje recimo kako su potonja dvojica time zaprimili osjetno manju plaću no godinu prije. A s obzirom na to da se radi o glavnim imenima za globalno poslovanje, koje baš i ne cvate, to je svakako i opravdano. Podsjetimo, Ford je donio odluku kako će iz svojih pogona u Njemačkoj i Velikoj Britaniji otpustiti tisuće radnika u sklopu restrukturiranja. Tako će samo u Njemačkoj otkaz dobiti oko 5000 radnika, dok je broj za Veliku Britaniju još uvijek nepoznat.

Pročitajte više